Hlavní obsah

Magistrát zamítl koncert k EU na Staroměstském náměstí

Novinky, Lenka Kadeřávková, Vlastimil Rádl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koncert na podporu vstupu České republiky do Evropské unie, který se měl konat 10. června na Staroměstském náměstí, komise magistrátu nepovolila. Na akci, jíž se měli zúčastnit například Vladimír Mišík, Jaroslav Hutka či Michal Prokop, měl vystoupit i exprezident Václav Havel.

Článek

"Koncert v žádném případě nebyl zrušen. Přišla žádost, zda by pro jeho pořádání komise nepovolila Staroměstské náměstí, a ta ho nepovolila. Řekla, že jej vítá, ale ať se uskuteční kdekoliv jinde, než na Staroměstském náměstí," řekl Právu předseda komise pro koordinaci aktivit na veřejných prostranstvích a radní za ODS Igor Němec s tím, že komise chce především v turistické sezóně, aby se v dané lokalitě konalo co nejméně akcí, které by náměstí zaplnily.

Němec se bojí stížností

"Jakákoliv podobná akce je vždy spojena s řadou stížností nejen od lidí, kteří bydlí poblíž, ale i majitelů a provozovatelů restaurací," omlouval rozhodnutí komise Němec. "Jsem předsedou komise, kde je nejvíce zástupců z Prahy 1 a která se snaží, aby náměstí nebylo zaplňováno akcemi, jako je ta, kterou jsme nepovolili," podotkl.

"Zákaz pořádání takovéhoto koncertu je zjevné účelové politické rozhodnutí. Podobné akce, například v rámci konání velikonočních trhů nebo nedávný koncert Rádia Expres přitom radním ODS nevadily. Když chce nyní pár písničkářů zahrát na podporu nesmírně důležité akce, tak jim to zakážou. To je nehorázné," neskrýval své rozhořčení zastupitel Jiří Witzany (ED).

Koncert pro ODS ano, pro EU ne

Z velkých akcí, které komise povolila, se na Staroměstském náměstí konal například loni předvolební koncert Lucie Bílé na podporu ODS, na němž vystoupila i s tehdejším předsedou strany a nynějším prezidentem Václavem Klausem. Roztrpčen zákazem byl i Jaroslav Hutka, který měl na koncertu vystupovat. "Tomu nerozumím. Od Němce je to jen další jeho neférové jednání. Já o něm mám své mínění, a to není příliš dobré," rozohnil se Hutka.

Na dotaz, proč bylo v době konání mistrovství světa v hokeji na Staroměstském náměstí povoleno instalovat obří obrazovku, Němec uvedl, že kdyby zakázali cokoliv provádět na Staroměstském náměstí, pak by komise nemusela existovat. "To je bolševická výmluva, se kterou komunisti zakazovali pořádání různých akcí pod stejnou záminkou," kontroval Hutka. Pořadatelé se proti rozhodnutí Němcovy komise odvolali. Ta by se jím podle předsedy měla zabývat v průběhu příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám