Hlavní obsah

Topolánek si chce nejdřív podat policii

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by šéf ODS Mirek Topolánek jako pravděpodobný nový premiér sestavil vládu, která by byla jmenována prezidentem, nic mu nezabrání zahájit výměny v čele významných institucí.

Článek

Ve shodě s tím, co naznačoval před volbami, chce sáhnout nejdřív do policejních složek. Topolánek v neděli v rozhovoru pro Právo sice uvedl, že o nezvratných krocích typu odvolání policejního prezidenta neuvažoval, ale vzápětí připustil, že některé kroky bude třeba udělat okamžitě, dokonce ještě dříve, než by jeho vláda získala důvěru ve Sněmovně.

Podle něho se to týká především, jak to nazval, odpolitizování policie. "Nepochybně bychom dělali personální kroky nutné k zabezpečení chodu institucí bez toho, že bychom jim v dané chvíli chtěli vtiskovat nějaký programový prvek," uvedl Topolánek.

Do 3. července může být jasno

Vláda se ujímá svých funkcí jmenováním a důvěru Sněmovny ke své práci nepotřebuje.

Dosavadní vláda Jiřího Paroubka musí podat demisi až po ustavující schůzi nové Sněmovny. Nyní tedy záleží jen na tom, kdy se poslanci poprvé sejdou, aby Topolánek mohl být jmenován premiérem a urychleně navrhnout prezidentovi ke jmenování svůj kabinet.

Ustavující schůze dolní komory se přitom musí konat v době od 16. června, kdy skončí volební období staré Sněmovny a 3. červencem, kdy je nejzazší termín pro její svolání daný ústavou.

Pokud by tedy vše šlo hladce, pak by do měsíce mohl nový premiér "úřadovat" v klíčových polostátních či státních podnicích, fondech a dalších institucích, kde jmenování šéfů má v ruce vláda, nebo její jednotliví ministři.

Těsně před volbami rozkýval Topolánek třeba křeslo pod ředitelem Národního bezpečnostního úřadu Petrem Hostkem, když prohlásil, že spolu se státním podnikem Lesy ČR jde o dva posty, v nichž bude ODS usilovat o změnu. Další jmenovat odmítl.

Předvolební aféra s Kubiceho zprávou ale ukázala, že cílem změn budou zcela jistě bezpečnostní složky, které kritizují dlouhodobě. ODS spolu s lidovci žádali v této souvislosti hlavu nejen policejního prezidenta, ale i šéfa protikorupční služby.

Výměny jako odveta?

Takových šéfů, jejichž jmenování je v rukách vlády, je mnohem více. Z klíčových ekonomických postů se mohou změny dotknout ČSA, ČEZ, České dráhy, Čepro, Budvar nebo Osinek. Je možné, že dojde i ke změnám v České konsolidační agentuře, z jejíž dozorčí rady nedávno soc. dem. spolu s komunisty ve Sněmovně vystrnadili dva zástupce ODS včetně Vlastimila Tlustého a nahradili je zástupci svých stran.

Občanští demokraté se netají tím, že jednání o nové vládě nebudou protahovat, neboť každá minuta, po kterou ponechají vládnout Paroubkův tým, "může být velmi drahá".

Trnem v oku je jim například představa, že by ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) stačil ještě podepsat smlouvu na jednu z největších armádních zakázek poslední doby, kterou je dodávka obrněných transportérů za 23,6 miliardy korun.

Reklama

Související články

Topolánek: Rovná daň je ohrožena

Kvůli patovému výsledku voleb jsou zásadní reformy včetně rovné daně podle představ ODS ohroženy. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli...

Výběr článků

Načítám