Hlavní obsah

Ekonomové označují patový výsledek voleb za špatnou zprávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Patový výsledek voleb do Sněmovny považují ekonomové za špatnou zprávu pro české hospodářství. Zatímco odpolední odhady naznačovaly optimismus ohledně čitelného sestavení vlády, konečné výsledky podle analytiků přinášejí nejistotu, která se může podepsat na stabilitě tuzemské měny a českého akciového trhu. Výsledek je podle ekonomů obtížně interpretovatelný i pro zahraniční investory.

Článek

Po deseti letech vyhrála volby do Sněmovny ODS, ale levice má ve Sněmovně polovinu křesel. ODS získala rekordních 35,38 procenta hlasů a bude mít 81 poslanců. Vládní ČSSD volilo 32,32 procenta lidí, takže do poslaneckých lavic usedne 74 jejích zástupců. KSČM bude mít za 12,81 procenta získaných hlasů 26 poslanců. KDU-ČSL volilo 7,22 procenta lidí, bude tak mít 13 poslanců. Straně zelených, která je ve Sněmovně nováčkem, vyneslo 6,29 procenta hlasů šest mandátů.

Nejistota vždy znamená podle analytika společnosti Patria Finance Davida Marka negativní krátkodobý výhled pro finanční trh a střednědobě i pro celou ekonomiku. Česká měna by tak podle něj mohla v pondělí oslabit až o několik desítek haléřů, české akcie by mohly ztratit v řádu jednotek procent. Z dlouhodobého hlediska se o výhledu ekonomiky nedá nic usuzovat, protože se vůbec neví, kdo bude nakonec vládnout. Úvahy o zásadních ekonomických reformách jsou však podle něj pasé.

Neuskuteční se zřejmě zásadní změny

Česká ekonomika si pravděpodobně půjde podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové vlastním tempem. Zásadní změny, které potřebuje, se ale neuskuteční. Hospodářství hlavně potřebuje zjednodušit daňový systém, snížit daňovou progresi a uskutečnit penzijní reformu. "A všechny tyto tři věci jsou věci, kterých se stoprocentně nedočkáme, ledaže by byly předčasné volby," uvedla Šichtařová. Ty by pro ekonomiku byly podle ní nakonec lepší než současná situace.

Za nejméně žádoucí označil výsledek parlamentních voleb ekonom ČSOB Petr Dufek. Na druhou stranu ale podle něj ČR patří do Evropské unie a česká měna je vnímána jako stabilní. "Takže volby, pokud nedopadnou úplným politickým obratem, nehrají z hlediska kurzu měny příliš velkou roli," dodal analytik.

Podle Dufka by z hlediska trhů byla přijatelnější většinová koalice ODS a ČSSD než vláda s podporou KSČM. Byla by to navíc silná vláda. Záměry obou stran jsou podobné, strany se však liší v případě zavedení rovné daně. "Shoda ohledně rovné daně ale není ani mezi ODS, která navrhuje rovnou daň, a KDU-ČSL a Stranou zelených, které s rovnou daní nepočítají," doplnil Dufek. Vznik koalice ODS a ČSSD však není v tuto chvíli pravděpodobný.

Reklama

Výběr článků

Načítám