Hlavní obsah

Zelení před volbami deklarovali jednotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení Strany zelených, jež má reálnou šanci na průnik do poslaneckých lavic, ve čtvrtek ujistilo své příznivce, že strana vstupuje do voleb jednotná. Předseda zelených Martin Bursík se tak snažil společně s ostaními volebními lídry rozptýlit obavy z vnitrostranické roztržky kvůli levicové frakci, kterou iniciovala vyškrtnutá kandidátka Eva Holubová.

Článek

Na adresu levé frakce padla na tiskové konferenci zelených pouze jediná věta. "My jsme se nikdy nevyhraňovali na rozdíl od některých odpadlíků," řekl lídr liberecké kandidátky Petr Pávek. Vydání levého manifestu a založení frakce už počátkem týdne předsednictvo odsoudilo jako snahu o poškození strany a jako aktivitu, za níž stojí ČSSD.

Vedení zelených nevyloučilo možnou povolební spolupráci se soc. dem, vztahy obou stran ale zkomplikovalo setkání premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) s rebelkou ve Straně zelených Evou Holubovou "Deklarovali jsme vstřícnost a totéž očekáváme od našich partnerů," doplnila ho dvojka pražské kandidátky Kateřina Jacques.

Zeleným prý nejde o moc, ale o program

Nikoliv personální, ale programové otázky mají být hlavním tématem případných povolebních jednání zelených. Předseda strany Martin Bursík vyjmenoval sedm bodů, o jejichž splnění bude strana po volbách usilovat. Mimo jiné jde o proevropskou orientaci a hospodářský rozvoj v rovnováze s ochranou životního prostředí.

V prohlášení se zelení také zavázali, že se budou snažit o snižování vlivu státu na ekonomiku, snižování složené daňové kvóty a byrokratické zátěže. Zelení také zopakovali, že chtějí prosadit obrat v tranzitní dopravě ze silniční na železniční, že budou podporovat vzdělání a občanskou společnost. Posledním závazným bodem pro koaliční jednání je pro zelené podpora vlády bez přispění komunistů.

Pár hodin před hlasováním už nechtěl Bursík spekulovat o výsledku. Uvedl pouze, že jak rostly naděje zelených, rostly i jejich cíle. Do kampaně zelení vstoupili s cílem získat deset procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám