Hlavní obsah

Sněmovna kvůli filmu Klause nepřehlasovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát zatím neposkytne větší podporu české kinematografii. Poslanci totiž na své poslední schůzi před parlamentními volbami nepřehlasovali veto prezidenta Václava Klause. Zákon o kinematografii tak nedozná změn.

Článek

Dolní komora o normě hlasovala letos již dvakrát a vždy nakonec uspěla. Zřejmě poslední hlasování této Sněmovny ale rozhodlo o tom, že se rozpočet fondu pro podporu nových českých filmů nezvýší. Pro zákon zvedlo ruku nejprve 98 ze 151 přítomných poslanců. V opakovaném hlasování ho podpořilo 95 poslanců, ale pro překonání prezidentského veta bylo třeba 101 hlasů.

Prezident se kvůli zákonu dostal do sporu s některými osobnostmi české kinematografie. Klausovi se mimo jiné nelíbilo, že podnikání ve filmovém průmyslu, který pokládá za standardní odvětví obchodu, by bylo financováno z veřejných zdrojů.

Ministr kultury Vítězslav Jandák se ve Sněmovně odmítl Klausovými odůvodněními zabývat, což se nelíbilo některým opozičním poslancům. "Není možné se z pozice ministra takovýmto způsobem vyrovnat se stanoviskem prezidenta," řekl poslanec ODS Michal Doktor. Jandák ale jeho výzvu k debatě o zákonu ostře utnul. "Rozhodněte se, zda ho přijmete, nebo nepřijmete, mně už je to po pěti měsících jedno," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám