Hlavní obsah

STEM: Soc. dem. se dotáhla na ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle nejčerstvějšího průzkumu předvolebních preferencí se soc. dem. necelé tři týdny před volbami dotáhla na dosud vedoucí ODS. Agentura STEM v úterý zveřejnila oficiální verzi průzkumu, jehož dílčí výsledky Právu poskytl zdroj z volebního štábu sociální demokracie. Strana si podle STEM polepšila proti dubnu o čtyři procenta na 25,2 procenta.

Článek

ODS by v dvousetčlenné Sněmovně získala zhruba 68 mandátů, ČSSD 65, KSČM 34, zelení 18 a lidovci 15. Těsnou většinu 101 křesel by tedy měla ODS, zelení a lidovci.

Manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík hodnotí poslední čísla STEMu střízlivě. "Víme, že ODS si již zamluvila velkou povolební oslavu v jedné z pražských nejluxusnějších restaurací, ale pro nás je oboje - jak jejich objednávka, tak výsledky průzkumu - jen výzva k ještě tvrdší práci do poslední vteřiny před otevřením volebních místností," reagoval Tvrdík.

Mám pocit, že veřejné mínění je víc ve prospěch soc. dem.," řekl Právu čerstvý místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který se odvolal na své zkušenosti z rozhovorů s voliči ve Zlínském kraji.

"Není důležité jak vypadají preference i když to tak může být z hlediska ovlivnění mínění veřejnosti, ale záleží na volebním výsledku," dodal Škromach.

Výsledky průzkumu předvolebních preferencí STEM (v %)
ODS26,7
ČSSD25,2
KSČM13
Strana zelených7,1
KDU-ČSL5,4
Ostatní2,9
Nerozhodnutí8,4
Žádnou11,3
Zdroj: STEM

Sobotka: Může to být statistická chyba

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na dotaz Práva upozornil, že výsledky preferencí mohou být zkresleny statistickou chybou. "My to akceptujeme, vnímáme, jedeme dál volební kampaň a nezatěžujeme se průzkumy," uvedl Sobotka.

První místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal Právu řekl, že do voleb výsledky průzkumů agentury STEM nebude komentovat, nikoli proto, že jim naměřila nepřiměřené preference, ale proto, že si myslí, že metoda jakými agentura STEM rozpočítává mandáty je pouze přibližná. "V tomto případě prosté součty neplatí," uvedl Kasal.

Šéf komunistů Vojtěch Filip neměl vůbec žádnou chuť komentovat volební preference. "Do voleb je ještě daleko," pouze prohlásil.

Anketa

Komu hodláte dát svůj hlas v červnových volbách do Sněmovny?
ODS
48,3 %
ČSSD
31,1 %
KSČM
5,8 %
Straně zelených
6,5 %
KDU-ČSL
4 %
jiné straně
2,4 %
žádné straně, k volbám nepůjdu
1,5 %
nevím
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26056 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD si polepšila, rostou i zelení

Podle prognózy Factum Invenio by volby do Sněmovny v polovině března vyhrála ODS (29,8%) před ČSSD (26,5%), KSČM (17,8%), Stranou zelených (9,1%) a lidovci...

ČSSD stále více ztrácí na ODS

Občanští demokraté mají necelé dva měsíce před volbami náskok na vládní ČSSD téměř šesti procentních bodů. ODS preference spíše stagnují, ale soc. dem....

Zelení berou voliče hlavně ODS a ČSSD

Strana zelených přetahuje voliče hlavně občanským a sociálním demokratům. Jejich vzestup však znamená ztrátu i pro lidovce. Vyplývá to z exkluzivního výzkumu...

Výběr článků

Načítám