Hlavní obsah

Klaus vetoval Zákoník práce

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident ve středu večer podle očekávání vetoval nový Zákoník práce. Právu to potvrdil předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Václav Klaus tak krátce před volbami poslal ještě před půlnocí zpět do Sněmovny další ze zákonů, které prosadili i přes vůli Senátu poslanci soc. dem. spolu s komunisty a který spolu se zákonem o neziskových nemocnicích považují za klíčový. Pro Klause však i toto veto znamená předem prohraný souboj.

Článek

Soc. dem. a komunisté totiž mají dostatek sil, aby si poradili s prezidentským nesouhlasem a zákon definitivně schválili. Dohromady dají 111 hlasů, přičemž k přehlasování prezidenta potřebují 101.

Podle dostupných informací zdůvodnil Klaus své veto tím, že je to nemoderní zákon, který není liberální, není zárukou potřebných změn. Tvrdí, že zákoník posiluje nerovnost mezi zaměstnavateli a zaměstnanci ve prospěch zaměstnanců. Prezident rovněž upozornil na to, že Zákoník práce nebyl výsledkem konsensu mezi sociálními partnery, koalicí a také oběma parlamentními komorami.

Podle Zaorálka je proto nyní nutné prezidenta přehlasovat, neboť soc. dem. považuje za rozhodující zastat se zaměstnanců. "Pan prezident se bohužel tři týdny před volbami zapojuje do politického zápasu jako pravicový politik a čestný předseda ODS," zhodnotil Klausovy argumenty Zaorálek.

Prezident byl nucen se svým vetem spěchat, neboť od středeční půlnoci uplynula 15denní lhůta pro jeho vyjádření. Proto Klaus svůj verdikt Sněmovně zaslal ve středu v nočních hodinách, okamžitě po svém návratu z Londýna.

Anketa

Souhlasíte s vetem prezidenta Václava Klause, jenž vrátil Sněmovně Zákoník práce?
ano
70,7 %
ne
29,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8888 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám