Hlavní obsah

Klaus vetoval "nejhorší zákon roku"

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v úterý vetoval zákon o omezení provozu zastaváren v noční době. Vadí mu, že je krátký a používá termíny, které právní řád ČR nezná, například bazar či noční doba. Klausovi se také nelíbí, že upravuje pojem "otevírací doba", což považuje za mimořádný precedens. Prezident navrhl udělit normě titul "nejhorší zákon roku."

Článek

V dopise předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) prezident zdůvodnil své rozhodnutí vrátit zákon poslancům. "Zákon vracím z důvodů legislativních, jakož i proto, že za mylný považuji předpoklad, že by zákon dosáhl požadovaných účinků," napsal Klaus.

Klausovi se nelíbí se ani skutečnost, že zákon poprvé upravuje pojem "otevírací doba", čímž podle něj stanovuje mimořádný precedens.

Klaus také upozornil, že zákon o omezení nočního prodeje v zastavárnách je jedním z nejkratších zákonů, které kdy Sněmovna přijala, kratší už jsou podle prezidenta jen zákony o zásluhách prezidentů Masaryka a Beneše.

V odůvodnění veta Klaus také navrhl, aby problematiku prodeje použitého zboží řešila novela živnostenského zákona, který určuje podmínky týkající se nákupu zboží nabytého bez dokladu.

Reklama

Výběr článků

Načítám