Hlavní obsah

Lékárníci se nedohodli s vládou na změně marže u léků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani po čtyřech hodinách jednání se ve čtvrtek lékárníci s vládními experty nedohodli na změnách obchodní přirážky u léků. Po schůzce odborníků z ministerstev zdravotnictví a financí s lékárníky a zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) to řekl předseda Grémia majitelů lékáren Dušan Holečko. Lékárníci proto písemně požádali ministra financí Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby se s nimi počátkem příštího týdne sešel.

Článek

Podle Holečka neměli zástupci ministerstva, kteří se čtvrtečního jednání zúčastnili, patřičný mandát na to, aby rozhodli bez něj.

Ministerstvo financí přišlo k jednání se třemi novými návrhy, čímž podle Holečka porušilo dohodu z minulého pátku. Ta počítala s marží 33 procent u levných léků a šest, osm a deset procent u drahých. V současnosti je marže 29 procent stejná pro všechny léky bez rozdílu ceny. Ministr zdravotnictví David Rath ji od ledna ji snížil z původních 32 procent o tři procenta. Podle lékárníků to ekonomicky ohrožuje hlavně malé lékárny.

Proti dohodě z minulého týdne navrhli ve čtvrtek zástupci ministerstva financí snížit nejvyšší možnou přirážku u levných léků z 33 na 32 procent, naopak u drahých přípravků marži zvýšili na 15 až 20 procent. Ministerstvo zdravotnictví přitom prosazuje, aby marže u drahých léků byla nižší než deset procent.

Vydávání léků v ordinacích může ohrozit lékárny

Budoucnosti lékáren podle Holečka týká také novela zákona o léčivech, podle které by léky mohli vydávat lékaři v ordinacích. Část léčiv by tak šla od distributorů do ordinací a obešla by lékárnu.

Výdej léků na recept přitom tvoří 80 procent obratu lékáren. Pokud by receptů ubylo, znamenalo by to další oslabení příjmů lékáren. Po lednovém snížení se dostalo do existenčního ohrožení 500 z 2300 lékáren, po této změně by jich bylo více než 1000. Podle informací distributorů je v červených číslech už teď 250 lékáren.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékárníci zatím stávkovat nebudou

Lékárníci zatím stávkovat nebudou, počkají na výsledek jednání s premiérem Jiřím Paroubkem, ale protestní akce proti politice ministra zdravotnictví Davida...

Výběr článků

Načítám