Hlavní obsah

Rusové v Praze žádali urychlení víz

Novinky, ora, Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejenom ruské dodávky zemního plynu a předání obrazu Ivana Kramského byly tématem rozhovorů české a ruské delegace během návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Praze. Jeden z poradců prezident Putina Sergej Prichodko se vyjádřil, že "Česko by mohlo ukázat více pružnosti ve vydávání víz ruským občanům, kteří chtějí přijet do ČR".

Článek

"Nejsme spokojeni se současnou situací. Litujeme, že české úřady odmítají zjednodušit vízový režim pro Rusy," řekl Prichodko. Podle něj do Česka ročně přijede více než 200 tisíc Rusů, kteří pro udělení víz musejí cestovat na české diplomatické úřady v Moskvě a v Petrohradu.

Česko zavedlo Rusku vízovou povinnost v roce 2000. Důvodem byl plánovaný vstup ČR do Evropské unie, která má přísný vízový režim vůči zemím, které nejsou jejími členy. Rusko odpovědělo zavedením reciproční vízové povinnosti, Češi do největší země světa potřebují víza od 29. května 2000.

Čechy vyjde základní vízum na 1200 korun

Pokud chtějí Češi vycestovat do Ruska jednorázově, potřebují pozvání a zhruba 1200 korun. Pokud požadují naši lidé celoroční vízum, vyjde je na přibližně 5200 korun. Na rozdíl od Čechů Rusové pozvání na cestu do ČR nepotřebují.

Rusové si zvláště oblíbili rekreaci v Karlových Varech, kde si místní hoteliéři bez ruské klientely ani nedokážou lázeňský kolorit představit.

Víza pro Rusy jsou však běžná i v ostatních zemích EU, takže nelze očekávat, že by se situace ve nejbližší době změnila.

Víza však ztěžují i cestování českým i ruským obchodníkům. "Před časem jsem dostal návrh na obchodní cestu, ale za osm dní to nemohu stihnout vyřídit," řekl dříve Právu obchodník Stanislav Čížek s tím, že výsledkem padesátikilometrové cesty do Prahy je vyzvednutí příslušného formuláře.

Anketa

Měl by být mezi Českem a Ruskem zaveden bezvízový styk?
ano
28,1 %
ne
71,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 381 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Moskva prodlouží smlouvy na plyn

Rusko brzy připraví prodloužení smluv o plynu a ropě do ČR, řekl ve středu na tiskové konferenci prezident Vladimir Putin. "Nevidím žádné překážky uzavření...

Výběr článků

Načítám