Hlavní obsah

Zelení mají historickou šanci vstoupit do Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanci Strany zelených na vstup do sněmovny potvrdil po STEMu další průzkum volebních preferencí, který pro Českou televizi zpracovala společnost SC&C. Zelení by v něm získali 5,8 procenta hlasů, o téměř jedno procento by tak překonali hranici pro zvolení do sněmovny.

Článek

Volby by podle průzkumu vyhrála ODS, kterou by volilo 28,8 procenta občanů, ČSSD by získala 25,4 procenta hlasů. Rozdíl mezi nejsilnějšími parlamentními stranami tak nyní podle SC činí 3,4 procenta hlasů. Třetí by ve volbách skončili komunisté s 14,9 procenta hlasů.

Do Sněmovny by se ještě dostali lidovci, které by přišlo k volebním urnám podpořit 7,2 procenta lidí, uvádí SC v průzkumu, kterého se zúčastnilo 5955 respondentů.

Podle politologů je to další důkaz frustrace voličů ze zavedených stran a touhy po alternativě. Možná straně pomohla i určitá změna image způsobená novým šéfem Martinem Bursíkem, který se netváří jako ekologický radikál.

V některých státech na západě Evropy patří zelení k významným politickým aktérům, u nás se však do Sněmovny nikdy nedostali.

Reklama

Výběr článků

Načítám