Hlavní obsah

Kontrolní výbor: Exprimátor Kladna rozdal neoprávněně statisíce

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Statisícová pochybení v hospodaření fondu exprimátora Kladna Milana Volfa (ODS) zjistil kontrolní výbor zastupitelstva. Byl při nich i nynější primátor Dan Jiránek (ODS). Volfovi za jiné prohřešky v nakládání s penězi města hrozí několikaleté vězení.

Článek

Volf stál v čele Kladna od listopadu 2002 do dubna 2004. Za tu dobu bylo podle dílčí zprávy, kterou má Právo k dispozici, z primátorského fondu rozdáno na podporu menších projektů skoro šest miliónů korun, až čtvrtina v rozporu s platnými zásadami jeho komise - mimo jiné v roce 2002 šlo o 640 396 Kč, o rok později o 625 230 Kč.

Tvrdí to dílčí zpráva 11členného výboru, který od 22. září 2005 do 31. ledna 2006 kontroloval na výzvu zastupitelstva všechny dotace a jiné platby z Fondu primátora města a fondů ostatních komisí zřízených radou města v letech 2002 až 2005. Zprávu předloží na příští schůzi zastupitelstva.

Proti zákonu

Dokument mimo jiné konstatuje, že už status primátorského fondu byl během Volfova působení v rozporu se zákonem o obcích, vytýká mu i složení komise. O rozdělování peněz rozhodovali i tehdejší Volfovi náměstci: nynější primátor Jiránek a jeho náměstek Antonín Kajgr, a současná zastupitelka Martina Kulhánková (všichni ODS).

Podle stanov mohl Volf v letech 2002 a 2003 udělovat peníze projektům až do 50 tis. Kč, do 100 tis. Kč potřeboval souhlas komise - vedení města - a nad tuto částku podporu rady města ovládané také ODS. Bez souhlasu zastupitelstva přitom mohli Volf a komise přidělovat podle průběžně novelizovaného zákona o obcích mnohem nižší dotace. Novela normy platná od ledna 2003 například uvádí, že o dotacích nad 50 tis. Kč rozhoduje zastupitelstvo.

Doklady se ztratily

Kontrolní zpráva konstatovala také to, že chybějí zápisy z jednání komise fondu za Volfova vedení. "Lze předpokládat, že se nescházela v souladu se zásadami a jednacím řádem," píše se v dokumentu. Vše navíc nasvědčuje tomu, že většina písemností o povolení dotací ani neexistovala. Archivovat by se přitom měly deset let. K vyplacení žádaných peněz často stačil osobní nebo telefonické jednání.

O činnost fondu se nestarala ani rada, ani odpovědní zastupitelé. "Nepožadovali předložení hospodaření s dotacemi v průběhu kontrolovaného období," uvádí zpráva na adresu zastupitelstva. To přitom roční náklady na fond vždy odhlasovalo.

Bez komentáře

"Nebylo dohledáno 150 žádostí, což znamená, že 150 dotací bylo proplaceno v rozporu se statusem komise Fondu primátora města," uzavírají kontroloři zprávu o fondu pod Volfovým vedením. 

Magistrát zprávu dosud nekomentoval. "V tuto chvíli si nemyslíme, že by bylo vhodné se k tomu vyjadřovat, protože jde o dokument, který je určený pro zastupitelstvo města. Po jeho projednání se k němu vedení města vyjádří," sdělila Právu mluvčí magistrátu Petra Kučerová.

Primátorský fond teď řídí Jiránek; v posledních dvou letech podle kontrolní zprávy hospodařil bez chyb. Volf u soudu čelí jiným obviněním ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Bez souhlasu zastupitelstva měl poskytnout kladenskému hokeji 41 mil. Kč a bez výběrového řízení nechat koupit luxusní služební vůz Audi. Uzná-li jej soud vinným, hrozí mu tři až deset let nepodmíněně. Otázkám novinářů se vyhýbá a pochybení ve funkci odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám