Hlavní obsah

Zaplavený výměník ohrožuje chod českobudějovické nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Vysoká hladina Vltavy ohrozila dodávky tepla pro Nemocnici České Budějovice. Na pomoc museli v sobotu večer vyrazit do výměníkové stanice v horním nemocničním areálu hasiči. Výměníkovou stanici v horním areálu českobudějovické nemocnice zaplavila odpadní voda. Kvůli vysoké hladině řeky se voda vrací zpět do stanice.

Článek

Hasiči ji proto přečerpávají do kanalizace. "Vedení nemocnice nás požádalo o zásah v sobotu těsně po deváté večer, kdy výměníkovou stanici začala zaplavovat odpadní voda, která se do ní začala pro vysokou hladinu ve Vltavě. Na místě jsou nyní naši čtyři lidé, kteří  čerpadly vodu odvádějí do kanalizace.

Pokud nedojde k silnému posunu velkých ker na řece,  nebezpečí zaplavení stanice a omezení tepla pro nemocnici nehrozí," řekl Právu v neděli operační důstojník Hasičského záchranného sboru Bedřich Vrkoč.

Vzhledem k tomu, že vyřazení výměníku by mohlo vážně ohrozit chod celé nemocnice svolal primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL) v neděli šest ráno povodňovou komisi města.

Sníží se hladina Vltavy a Malše

"Shodli jsme se, že je nutné začít s manipulací na jezech s cílem snížit hladinu vody jak ve Vltavě, tak v Malši. Povodí Vltavy s touto činností začne v neděli večer na Vltavě od českobudějovického Jiráskova jezu až po Hlubokou nad Vltavou. Lidé by proto neměli v žádném případě vstupovat v okolí Budějovic na obě zamrzlé řeky," zdůraznil primátor.

"V těchto chvílích provádějí členové Hasičského záchranného sboru trvalé přečerpávání vod do městské kanalizace, aby zabránili vyřazení výměníkové stanice z provozu," uvedl Tetter. Podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové by poškození stanice mohlo znamenat ohrožení chodu celé nemocnice.

Dodal, že obyvatelé jihočeské metropole byli s výzvou o nevstupování na led informováni v neděli odpoledne prostřednictvím informačního systému města. Dohled na místy kolem řek zvýšila už také městská policie.

Nemocnice pracuje

"Nebudeme nijak omezovat žádný provoz, věc známe opakovaně z minula," řekl ředitel nemocnice Břetislav Shon. Podle něj podobná situace nastává vždy, když řeka zamrzne a začne se zvyšovat její hladina. Voda se nemůže dostat přes ledovou kru a tlak začne hnát vodu kanalizací nahoru. Voda se podle Shona nyní dostala do šachet parovodu, které jsou dva metry pod zemí. Na místě nyní vodu přečerpává jedna hasičská jednotka pomocí čtyř čerpadel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám