Hlavní obsah

Opuštěný tygr ze statku sklončil v zoo

Právo, ČTK, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Pětiletý tygr, který už několik měsíců živoří na opuštěném statku bez majitele v osadě Andělka na Frýdlantu, byl v sobotu převezen do liberecké zoo. Usedlíci měli z dravce strach, veterináři nyní slíbili, že je nebezpečného opuštěného zvířete zbaví.

Článek

Spolu se zoology z liberecké zoo už pro něho připravili v zahradě speciální klec. Právu to v pátek odpoledne řekl ředitel zoo Liberec David Nejedlo s tím, že se o celém problému dozvěděli ve čtvrtek.

Majitel je ve vězení

"Obrátila se na nás obec, že zvíře žije v nepříznivých podmínkách. Proto jsme se spojili s inspektory veterinární správy a na místo jeli naši zoologové, abychom si v terénu ověřili, jaký je stav. Rozhodli jsme se pro jeho transport k nám do karantény, ale akutní převoz není nutný," řekl Nejedlo.

Pětiletý tygr usurijský, kterého si kdysi pořídil známý liberecký podnikatel, jenž je nyní ve vězení, v posledních měsících žije na usedlosti sám. Statek, na němž ještě vloni žili lidé, totiž půjde do dražby, a proto správce konkurzní podstaty rozhodl, že tam nesmí nikdo bydlet.

"Zvíře je řádně přihlášeno i očkováno, ale v posledních měsících se na usedlosti změnila situace. Dříve tam pořád někdo bydlel a o tygra se dobře starali, ale teď už tam několik měsíců nikdo není. Pouze mu nosí maso. V posledních týdnech trpí hlavně zimou, protože se nemůže zahřát a zamrzá mu v otevřené kleci voda," popsala Právu situaci starostka Višňové na Frýdlantsku, pod niž spadá osada Andělka, Marie Matušková (nez.).

Tygra hlídala i starostka

Sama chodí už několik týdnů spolu s veterináři zvíře aspoň obhlížet. Problém je ale kromě neutěšených podmínek i v tom, že tygra chodí okukovat místní lidé. "Někteří ze soucitu chodí příliš blízko klece, a proto jim může hrozit nebezpečí. Další nenechavci zase lezou na soukromý pozemek a dokonce ukradli i stěnu od výběhu, takže už není ani možné tygra pustit a vyčistit mu klec," zmínila Matušková.

"Samozřejmě že se do budoucna budeme muset bavit i o finanční stránce, ale teď jde hlavně o to, abychom zvíře zajistili a postarali se o něj," zmínil Nejedlo.

Podle Matuškové je ale majitelkou zvířete manželka uvězněného podnikatele. "Zvíře ale necháme přemístit my, protože máme veterináři potvrzeno, že je týráno. Pak bude záležet na tom, jak se situace posoudí dál," uzavřela Matušková. Případ zatím policie nešetří, ale není vyloučeno, že nějaký podnět pro týrání zvířat nakonec po vyřešení situace padne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám