Hlavní obsah

Jízda bez řidičáku má být trestná jen půl roku

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Jen půl roku - od 1. července dokonce prosince - bude nejspíš možné trestně stíhat a odsoudit řidiče, kteří usednou za volant bez řidičského průkazu. Nový trestný čin - řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění - byl přidán do dosavadního trestního zákoníku v souvislosti s projednáváním novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. V novém trestním zákoníku platném od roku 2007 ale chybí.

Článek

Obě novely začnou platit od poloviny letošního roku. Při souběžném projednávání nového trestního zákoníku, který Sněmovna schválila loni v listopadu a který by měl začít platit od 1. ledna 2007, ale poslanci na nový paragraf zapomněli a v novém trestním kodexu chybí.

Nejedná se přitom pouze o jediný lapsus, který se poslancům navzdory nebývale dlouhému, téměř půl druhého roku trvajícímu projednávání této právní normy "podařil".

Při hlasování o konečné podobě trestního zákoníku z něj totiž vypustili všechna ustanovení týkající se tzv. korunního svědka.

Když ale vzápětí poslanci ve Sněmovně hlasovali o pozměňovacích návrzích v novele trestního řádu, která byla spolu s novelami dalších zákonů ke kodexu připojena v dalším sněmovním tisku, tak v něm institut korunního svědka ponechali.

Chyby může napravit Senát

Obě chyby ale ještě může napravit Senát a trestní kodex i k němu připojené novely s patřičnými změnami vrátit zpátky k novému hlasování Sněmovně.

V takovém případě ale poslance s největší pravděpodobností čeká nelehké rozhodování.

Téměř jistě se totiž dá předpokládat, že změn v trestním zákoníku, které senátoři navrhnou, bude více. Poslanci ale budou mít jen dvě možnosti - buď akceptují všechny změny navržené Senátem, nebo potvrdí tu podobu zákona, na které se shodli poprvé a ve které trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění není. Ve hře by tak mohlo být například vypuštění či nevypuštění paragrafu, který zakotvuje snížený, maximálně šestiletý trest pro euthanasii. To se budou všemi silami snažit prosadit do senátních pozměňovacích návrhů lidovci.

Budou moci argumentovat jak podporou ze strany odborníků na trestní právo, tak i dalšími kritickými stanovisky. Obojí tuto středu zaznělo na Senátem pořádaném semináři o výhodách a úskalích kodexu. "Společnost na to není připravena," uvedl ve svém vystoupení Jiří Jelínek z Právnické fakulty UK. Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása pak tento krok přirovnal k otevření Pandořiny skříňky a senátory před ním varovala i zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová.

Reklama

Související témata:

Související články

Chystaný zákoník zavádí nové trestné činy

Pravděpodobně od ledna 2006 by měl platit nový trestní zákoník a spolu s ním i předkládaný zcela nový zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který...

Sněmovna odložila přísnější tresty

Nový trestní zákoník, který zpřísňuje tresty za některé zločiny, poslanci ve středu neschválili. Sněmovna vládní návrh vrátila k novému projednání svým...

Výběr článků

Načítám