Hlavní obsah

Sněmovna odložila přísnější tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový trestní zákoník, který zpřísňuje tresty za některé zločiny, poslanci ve středu neschválili. Sněmovna vládní návrh vrátila k novému projednání svým výborům. O jeho přijetí tudíž poslanci rozhodnou asi až po prázdninách.

Článek

Nový trestní zákoník by měl nahradit dosavadní, více než 40 let starý zákon, který byl už mnohokrát novelizován. Zákoník by měl definovat nové trestné činy, umožnit jejich postih a zpřísnit dosavadní tresty.

Novým trestným činem by se podle něj mělo stát usmrcení nemocné osoby na její žádost, tedy eutanazie, nebo neposkytnutí pomoci oběti dopravní nehody.

Vyšší podle něj mají být tresty za nejbrutálnější trestné činy, úplatkářství, ale i mravní ohrožování mládeže. Novinkou by mělo být domácí vězení.

O vrácení sněmovním výborům rozhodla dolní komora už ve druhém čtení na návrh poslance ODS Jiřího Pospíšila. Pro vrácení předlohy k novému projednání se vyslovili opoziční občanští demokraté a komunisté.

Jednotný nebyl ani vládní tábor, výhrady k některým jeho pasážím mají lidovci. Jednoznačně ho podporovali sociální demokraté a ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU).

Reklama

Související témata:

Související články

Chystaný zákoník zavádí nové trestné činy

Pravděpodobně od ledna 2006 by měl platit nový trestní zákoník a spolu s ním i předkládaný zcela nový zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který...

Výběr článků

Načítám