Hlavní obsah

Klaus: Kapitalismu bránili Zeman, Komárek či Havel

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Systémovým změnám začátkem devadesátých let podle prezidenta Václava Klause nebránili představitelé někdejších struktur KSČ, ale bývalí reformisté vyloučení ze strany a disidenti. Klaus to řekl na úterní konferenci svého Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) na téma 15 let od obnovení kapitalismu v naší zemi.

Článek

"Připomenout právě dnes je nutné i to, že tehdejší střet o to, kam jít a jak tam jít, nebyl ani na chvilku veden mezi autentickými reformátory a obhájci starých pořádků, či bývalými komunistickými strukturami," uvedl Klaus v Národním domě na pražských Vinohradech.

Systémové změny podle Klause, který byl v roce 1991 federálním ministrem financí, brzdili a ohrožovali lidé ze dvou vlivových skupin. První byli reformní, proto z KSČ vyloučení komunisté z 60. let, "jejichž asi nejvýraznějšími jmény byly Miloš Zeman, Valtr Komárek, pánové Jičínský, Vlasák, Grégr, Vrba a další", uvedl Klaus.

"Svět měli řídit vyvolení"

Druhou skupinu podle něj reprezentovali "disidenti z kulturní a intelektuální sféry v čele s Václavem Havlem, Jiřím Dienstbierem, Petrem Pithartem a dalšími, kteří chtěli vytvořit něco nového, něco, co by nemělo vady obou v historii známých modelů uspořádání společnosti". Klaus soudí, že podle těchto představ měla svět řídit "skupina vyvolených" za pomoci Rolling Stones a Billa Gatese.

"Trh s jeho neviditelnou rukou se jimi bohužel přímo nedal nijak ovlivňovat, a proto ho považovali za nedůstojné a nevznešené hokynářství, a nikoli za úžasný, nikdy nepřekonaný mechanismus koordinace lidských aktivit a nepostradatelný předpoklad demokracie," řekl Klaus.

Není podle něj náhodou, když Havel právě v době 15. výročí reforem řekl, že "neviditelná ruka trhu páchá různé pěkně viditelné zločiny".

Podle Klause "alternativou komunismu pro většinu lidí u nás tehdy nebyl kapitalismus". V diskusi vystoupili hlavní aktéři transformace, kteří nyní působí v soukromé sféře, jako Vladimír Dlouhý, Karel Dyba či Dušan Tříska. Po dlouhé době se na veřejnosti objevil bývalý federální premiér Marián Čalfa.

Ten vyjádřil přesvědčení, že tehdejší kabinet položil správné základy transformace země, a to díky ekonomickému týmu vedenému Klausem. Prezident byl tímto vyjádřením potěšen a řekl, že v takovémto podání hodnocení ještě neslyšel.

Naopak nevystoupil někdejší ministr privatizace Tomáš Ježek. Ten to v ČT 24 zdůvodnil svými nedávnými výroky o Klausovi a Viktoru Koženém. Ježek před časem expremiérovi vyčetl, že podnikatele vychvaloval jako štiku v rybníce.

Klaus má CEP pro ostřejší názory

Zakladatelem institutu CEP je právě Klaus. "Jsem rád, že jsem tohle téma vytáhl a že jsem si toto výročí uvědomil," řekl o přestávce Právu. Na adresu médií dodal, že toto výročí 1. ledna úplně propásla.

Na dotaz Práva, proč se o výročí nezmínil sám v novoročním projevu, Klaus prohlásil, že velmi odlišuje, co je očekáváno od státnické role a co od ekonomického analytika, "který si před lety vytvořil institut CEP, aby si mohl říkat názory, které jsou silnější, ostřejší, tematičtější".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám