Hlavní obsah

Paroubek bude dostávat informace o známých kauzách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek bude od ministra spravedlnosti Pavla Němce dostávat rámcové informace o významných trestných kauzách. Němec potvrdil, že ho premiér minulý týden požádal o informace k trestním kauzám kolem podnikatele Tomáše Pitra. Rozhodl se proto informovat premiéra i o mediálně známých případech.

Článek

 "Premiér má právo být alespoň rámcově informován o zajímavých kauzách, na něž může být dotazován z médií," uvedl Němec. Ministr bude informace žádat po nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou a premiérovi je bude předávat ústně.

"Chystám se nejvyšší státní zástupkyni požádat kromě informací u kauzy kolem podnikatele Pitra také o další případy, které jsou mediálně zajímavé," doplnil ministr.

Nejvyšší státní zástupkyně řekla, že ji zatím nikdo z vedení ministerstva spravedlnosti o informace k Pitrovým kauzám či jiným mediálně známým případům nepožádal. "Pan ministr (Němec) dostane od nás pouze ty informace, na které má ze zákona nárok," zdůraznila Vesecká. Upřesnila, že státní zastupitelství nebude moci poskytnout důležité informace k rozpracovaným případům.

Ministr spravedlnosti potvrdil, že ho premiér o informace k Pitrovi požádal minulý týden na schůzce, které se zúčastnila i Vesecká. "Nevnímal jsem to jako náznak ovlivňování," uvedl Němec.

Paroubek se ptal Němce, co se děje se spisy, které se týkají Pitrových trestních stíhání, které měly být údajně zastaveny. "Nechci hodnotit, jakým způsobem byly zastaveny a kým byly zastaveny, ale budu trvat na tom, abych o tom dostal přesnou zprávu, proč byly zastaveny," uvedl minulý týden premiér. [celá zpráva]

Opozice: je to zasahování do případu

Stínový ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil v té souvislosti obvinil Paroubka z nepřijatelného zasahování do Pitrova případu. "Politik by neměl vstupovat do konkrétních kauz, zajímat se o ně a shánět informace. To mu nepřísluší, protože tím fakticky ovlivňuje vyšetřování případu," řekl  poslanec.

Úkolem politiků je podle něj sledovat pouze obecné a koncepční problémy justice. "Zvláště kauza Pitr je zpolitizovaná, je spojena s korupční aférou ČSSD a zvláště politik ČSSD by měl nechat případ orgánům činným v trestním řízení," soudí Pospíšil.

I vládní lidovci jsou přesvědčeni, že zásahy politiků do činnosti orgánů činných v trestním řízení mohou narušit základní principy demokratického státu. "Na místě pana premiéra a ministra spravedlnosti bych byl nesmírně opatrný vůči signálům, které někdo může vykládat jako zasahování do konkrétních kauz. Tím se pomohou prolamovat určitá tabu v demokratické společnosti," řekl předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Paroubek se proti podobným nařčením ohradil. Prostřednictvím své mluvčí Lucie Orgoníkové odmítl, že by by jakkoliv ovlivňoval činnost státního zastupitelství. Paroubek podle ní postupuje podle zákona.

Pitr byl nepravomocně odsouzen k osmi a půl roku vězení za 11 let staré daňové delikty a čelí stíhání za další. Navíc byl obviněn v souvislosti s prodejem akcií Setuzy z p

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám