Hlavní obsah

Rath odvrací stávku lékařů, chce tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vlna stávkových pohotovostí ve zdravotnictví se šíří. Po lékárnících vyhlásili v úterý stávkovou pohotovost i praktičtí lékaři. Důvod? Platby Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) podle lékařů po uvalení nucené správy na pojišťovnu přicházejí s ještě delším zpožděním. Ministr zdravotnictví David Rath řekl, že chce pro VZP co nejdříve získat tři miliardy korun.

Článek

Podle ministra zdravotnictví Davida Ratha by VZP měla co nejdříve dostat tři miliardy korun, aby mohla lékařům a nemocnicím platiti včas. Rath požádá ministra financí Bohuslava Sobotku, aby pojišťovna co nejdříve dostala od státu peníze za děti, důchodce a další státní pojištěnce v takzvané předsunuté platbě.

"Předpokládám, že v horizontu 14 dnů to budeme umět jednoznačně vyřešit," řekl Rath. Díky této platbě by podle něho VZP zkrátila zpoždění plateb, které již překročilo měsíc.

Řekl, že za zpožďování plateb nemůže nucená správa VZP, ale nečinnost ředitelky VZP Jiřiny Musílkové. "V této chvíli díky nečinnosti ředitelky (VZP Jiřiny) Musílkové, až téměř sabotáži z její strany, je nutné počítat s přechodným prodloužením lhůt splatnosti," řekl ministr. Sněmovna by o dovolání Musílkové měla hlasovat příští týden.

Platby zpožděné až o měsíc

Lékaři tak opět dostávají za své výkony zaplaceno o více než měsíc později. Nucenou správu na VZP uvalil koncem loňského roku ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD).

"Je to varování, že by mohlo dojít k významnému protestu, pokud se situace bude dále zhoršovat," řekl místopředseda Sdružení praktických lékařů a mluvčí Koalice soukromých lékařů Jan Jelínek.

Lékařům dále vadí nová ministerská vyhláška, která platí od ledna letošního roku a stanoví výši úhrad za péči od zdravotních pojišťoven. Lékařům chybí cenové návrhy pojišťoven, které mají být součástí smluvních dodatků pro první pololetí a nevědí ani, s jakými regulacemi mají počítat.

"Limity pro péči a předpis léků zatím nebyly stanoveny," řekla Novinkám místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů Jana Uhrová s tím, že vyhláškou vzniká řada nejasností a rizik pro pacienty. Podle ní by do dnešního dne mělo ministerstvo dokončit výklad vyhlášky a smluvní dodatky od pojišťoven mají být připraveny do 20.ledna.

Termín případného protestu či omezení péče ze strany lékařů stanoven nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám