Hlavní obsah

Německý odpad zaplavuje sever Čech

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nepoužívaných kravínech, teletnících a silážních jámách na severu Čech se skladuje odpad ze sousedního Německa. Naposledy odhalily státní orgány nelegální transport, jehož cílem byl areál velkokapacitního kravína v obci Libčeves na Lounsku. Právo o tom informoval mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý.

Článek

"Ve dvou silážních jámách a ve skladovací hale se ve čtvrtek našlo značné množství komunálního odpadu," uvedl. Ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP) objevili celníci v zemědělském areálu dva vyložené kamióny, třetí právě přijížděl.

"Měli jsme štěstí, protože v takovém případě můžeme porovnat náklad s průvodními dokumenty. V nich bylo napsáno, že vozy převážejí pasty, ovšem nebylo tomu tak. Náklad z Německa byl komunální odpad," řekl Právu Nejedlý. Naložený kamión putoval na překladiště do Teplic, kde počká na odborníky.

Celníci a ČIŽP se do Libčevsi vrátili ještě v noci. Kolem 22. hodiny se jim podařilo objevit další tři vyložené vozy a jeden plný. I ten nechali převézt. Pracovníci ČIŽP nyní musí náklad prozkoumat, aby si mohli být jistí, zda se dovozce pokusil obohatit i za cenu prohřešku proti českým zákonům. Podle nich totiž musí mít dovozce na nakládání s odpadem povolení. Pokud by náklad ve dvou nevyložených autech do Česka přijel nelegálně, poputuje zpátky do země, jejíž obyvatelé jím naplnili kontejnery.

Pálil koberce

Podobných případů řešila ČIŽP na severu Čech v posledních měsících hned několik. Na 4000 tun odpadu z Německa se objevilo v prosinci v bývalých zemědělských budovách v Sosnové na Českolipsku a Arnolticích na Liberecku. Německá firma tam vozila údajně čisté plasty pro další zpracování. Podle tamních pracovníků ČIŽP to byl ale spíše vytříděný komunální odpad, protože kromě plastů se v něm vyskytovalo i velké množství příměsí, jako je textil, dřevo a kovy.

Začátkem prosince objevili hasiči nelegální skládku také v bývalém kravíně v Českých Zlatníkách u Mostu. Dodnes se inspektorům nepodařilo dostihnout majitele tun starých koberců. Muž z Mostu tu odpadky nejen skladoval, ale zřejmě také likvidoval. Na skládku koberců se totiž přišlo kvůli ohni.

"Jednotka vyjela k údajnému požáru v kravíně. Na místě však hasiči zjistili neohlášené pálení odpadu," uvedl mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan. Zatím všechno nasvědčuje tomu, že majitel odpadu nemá žádné povolení k tomu, aby s ním obchodoval, manipuloval nebo ho dokonce likvidoval. Jisti si však mohou inspektoři být až ve chvíli, kdy se jim ho podaří dostihnout. Do oploceného a zamčeného areálu totiž bez jeho souhlasu nesmí a nemohou tak ani zkontrolovat, co se za plotem skrývá. Případem se zabývá také policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám