Hlavní obsah

Lékárníci pohrozili odchodem z lékové komise

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středeční jednání nové komise, která má navrhnout úspory v lékové politice, jak bylo dohodnuto v závěru minulého roku u premiéra Jiřího Paroubka, přineslo hned první konflikt. Lékárníci pohrozili, že když se nedodrží dohoda u Paroubka, z komise odejdou a mají připraven vlastní krizový scénář. Dál zůstávají ve stávkové pohotovosti.

Článek

"Chceme písemné ujištění ministerstva zdravotnictví, že dohoda u pana premiéra bude dodržena. Jinak z komise odejdeme, řekl Právu po jednání prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

"U premiéra bylo jasně dohodnuto, že když přineseme návrhy úspor, které budou větší než snížená společná marže lékáren a velkodistributorů léčiv z 32 na 29 %, pak toto opatření bude přechodné. Dnes jsem měl dojem, že tato dohoda je zpochybněna," řekl Chudoba. Dodal, že většina lékáren je snížením marže existenčně poškozena.

Od února možná o další tři procenta

"Ministerstvo zdravotnictví by si mělo vážnost situace uvědomit. Pokud si na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví přečtu, že od 1. února mají být již snížené úhrady opět sníženy o další 3 %, tak to vnímám tak, že ministerstvo zdravotnictví už dopředu plánovaně počítá s tím, že to, co bylo řečeno u pana premiéra, nebude platit. Rád se budu mýlit," řekl Chudoba.

Karel Němeček ze Všeobecné zdravotní pojišťovny uvedl, že komise "vítá všechny rozumné návrhy na úsporu léků".

To potvrdil i ředitel odboru farmacie ministerstva zdravotnictví Jaroslav Štrof. Podle něj jednání bylo "konstruktivní a klidné" a komise se bude zabývat např. degresivní sazbou, tzn., že za drahé léky by obchodní přirážka byla nižší a za laciné léky vyšší.

Vyloučit plýtvání léky

Chudoba ale oponoval tím, že nejde pouze o degresivní sazbu, ale i o opatření, na kterých musejí lékárny spolupracovat se zdravotními pojišťovnami, lékaři v rámci toho, aby se vyloučilo plýtvání s léky. Vždyť ročně skončí v odpadkovém koši léky za pět až šest miliard.

"Dnes jsem ale měl dojem, že ministerstvo financí i zdravotnictví přišlo do komise jen jednat o degresivní marži. Pokud to tak chápou, pak nemá cenu pokračovat v komisi a my z ní odejdeme," řekl Chudoba.

Rozpory ministerstva i lékárníků jsou také v datech, která se používají. Štrof oznámil, že se musí sjednotit a to do příští schůzky.

Na atmosféru jsou rozdílné názory

Přímo před novináři si Chudoba a Štrof částečně vjeli do vlasů, když se přeli o to, jaká byla atmosféra v komisi. Štrof nejdříve tvrdil, že byla klidná, Chudoba oznámil, že místy bouřlivá. Štrof pak skutečně přiznal, že jednání bylo chvíli bouřlivé, ale "to jenom v případě, když jsem tam nebyl".

Jediným výsledkem komise tedy je, že se sejde v pondělí příštího týdne. Lékárníci ale přijdou pouze tehdy, když do té doby dostanou od ministerstva písemné ujištění, že platí dohoda u premiéra Paroubka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám