Hlavní obsah

Lyžaři zaplnili horská střediska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Skvělé sněhové podmínky a dobré počasí přilákaly v pondělí na do lyžaře. Horská střediska Jizerských hor a západních Krkonoš na Štěpána zaplnily tisíce lidí a u vleků a u lanovek se poprvé tvořily fronty.

Článek

Na svazích leží od 60 do 150 centimetrů sněhu, a protože teploty klesly pod minus pět stupňů, začali provozovatelé středisek zasněžovat, aby si vytvořili zásobu pro případ oblevy.

Dostatek sněhu je také na hřebenech hor. V Krkonoších však horská služba v posledních dnech hřebenové túry kvůli snížené viditelnosti a závějím nedoporučovala. Běžkaře v posledních dnech také ohrožovaly pády namrzlých stromů, v Jizerských horách už nebezpečí pominulo, ale v Jeseníkách trvá. Četné polomy komplikovaly běžkařům pohyb i na hřebenech Orlických hor.

Nejlepší sněhové podmínky za posledních pět let čekaly o vánočních svátcích na lyžaře v jihočeských zimních střediscích. Lidé toho dokázali náležitě vyžít. Například ve Skiareálu Lipno se vystřídalo o svátcích 4000 lyžařů. Největší nápor lyžařů tam očekávají od úterý do pátku. Rovněž v Krušných horách byla v úterý lyžařská střediska v plném provozu. "Kompletně upravené jsou také běžecké tratě, upravovaly se do dvou hodin do rána," uvedla pracovnice informačního centra.

Ideální sněhové podmínky hlásí i z Beskyd. Na svazích hor leží metr až dva metry sněhu. "Lidí bylo dost, ale na to, kolik je v Beskydech sněhu, jsme čekali, že jich bude ještě více," řekl náčelník beskydské horské služby Radim Pavlica.

O návštěvníky neměli nouzi ani v zimních střediscích ve Zlínském kraji. Lidé využili výborných sněhových podmínek také na Vysočině. "Na Štědrý den lidé balili dárky, na Boží hod se nacpali a dnes si vzpomněli, že by měli také něco udělat pro zdraví," řekl správce areálu na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí na Žďársku František Procházka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám