Hlavní obsah

Zemanova nominace na Hrad není jistá

Právo, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úkolem soc. dem. v příštích volbách do Sněmovny nebude jen nepustit ODS do příští vlády, ale v roce 2008 také vyměnit na Hradě Václava Klause za soc. demokrata.

Článek

Prohlásil to na sobotní krajské konferenci středočeské ČSSD regionální šéf a člen celostátního předsednictva Richard Dolejš. Pokud tedy soc. dem. ve volbách uspěje, bude mít jako jeden z prioritních úkolů prosazení vlastního prezidenta. Zatím není tato kandidatura oficiálně ohlášena.

V listopadu na přímou otázku Práva, zda vidí nějakého kandidáta ČSSD na prezidenta, premiér a volební lídr Jiří Paroubek odpověděl: "V tuhle chvíli, pokud jde o soc. dem., tak asi Miloš Zeman, ale říkám, že nyní je to pro mě záležitost až druhořadá."

Bývalý předseda vlády a soc. dem. Stanislav Gross však v sobotu Právu naznačil, že Zeman kandidátem na prezidenta za ČSSD být nemusí. V této souvislosti vybídl k otázce na Paroubkovy záměry v této věci.

Premiér Právu na přímý dotaz, zda může svou případnou kandidaturu na prezidenta v lednu 2008 vyloučit, odpověděl slovy, že o tom neuvažoval. "Připadá mi to jako velmi předčasná otázka," dodal. ´

Kraus: Zeman svou šanci prošvihl

Zda se bude Zeman o roli Klausova vyzývatele ucházet, není stále jasné. Expremiér svůj návrat do politiky podmiňoval tím, aby vedení strany opustili vyžírkové, podrazáci a zrádci.

"Naopak bych si přál, aby za nás kandidovali ti, kdo v minulosti prokázali své řídící schopnosti, především však úspěšní komunální zastupitelé. Poslanci, kteří většinu svého času věnují intrikám, kupování hlasů a výměnným obchodům, mohou jen zhoršit pověst i volební výsledky ČSSD," napsal Zeman nedávno v dopise levicové platformě soc. dem.

V neděli v ČT Zeman jmenoval dva volební lídry, které by vyškrtl z kandidátky: šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka a šéfa poslanců Michala Krause. K oběma chová averzi už od dob svého premiérování.

"Mám za to, že Miloš Zeman už svou šanci prošvihl a že už jaksi v tuto chvíli není v takové formě, aby tuto funkci mohl zastávat dostatečně kvalitně," reagoval v pondělí pro Právo Kraus. Otázku kandidáta na Hrad by řešil až s vytvářením nové vlády.

Shodný postoj má šéf ČSSD na Ústecku Petr Benda: "Nemyslím si, že je nutné, abychom říkali, kdo bude kandidátem, dříve než ho budeme mít. Je jisté, že Václav Klaus to nebude," uvedl Benda pro Právo.

Vícha: Měl by to řešit květnový sjezd

Místopředseda ČSSD a její moravskoslezský šéf Petr Vícha si naopak myslí, že otázkou prezidentského kandidáta se bude zabývat už mimořádný květnový sjezd. A Zemanovo nepřátelství vůči Zaorálkovi v tom roli hrát nemá. "Luboš Zaorálek není mstivý, na rozdíl od Miloše Zemana," poznamenal Vícha.

Šéf děčínské ČSSD Jaroslav Foldyna by chtěl, aby soc. dem. do příštích koaličních dohod zakomponovala dohodu o prezidentovi.

"Mělo by opětovně proběhnout vnitrostranické referendum, ať je třeba kandidátů více," navrhl Foldyna s tím, že by se soc. dem. měla především shodnout na postupu. Foldyna věří, že Paroubek se Zemanem spolu válčit nezačnou, "protože i trošičku autoritativní přístup stmeluje lidi".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám