Hlavní obsah

Zeman by vyškrtl Krause, Zaorálka a tucet dalších

Právo, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Expředseda ČSSD Miloš Zeman by v případě, že by měl stejné pravomoci jako současný volební lídr soc. dem. Jiří Paroubek, vyškrtl z kandidátek ČSSD do Sněmovny dva regionální lídry - libereckého Michala Krause a moravskoslezského Lubomíra Zaorálka - a přidal by k těmto vyškrtnutým dalších deset patnáct lidí.

Článek

"Já bych s velkým potěšením vyškrtl z kandidátky Michala Krause, Lubomíra Zaorálka a ještě asi deset patnáct dalších. Obávám se, že to Jiří Paroubek neudělá," řekl Zeman v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT. S Krausem a Zaorálkem měl ostré a vleklé spory již v době, kdy stál v čele menšinové vlády soc. dem.

Zeman by podle svých slov nejraději označil současný stav ČSSD jako začátek deratizace, což je slogan, pod nímž žádal odstranění z vedoucích funkcí Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse, Bohuslava Sobotky, ale také Krause a Zaorálka. "Ale protože jsem bytostně zdvořilý člověk, tak použiji neutrálního termínu bod obratu."

Za standardní situace by Zeman podle svých slov právo celostátního volebního lídra na škrtání jmen na kandidátkách, které jako první v polistopadové ČSSD nedávno získal Paroubek, nedoporučoval. "Situace ale není standardní, soc. dem. je zaplevelena minulou personální genocidou, to znamená snahou odstranit všechny schopné z kandidátek a nehradit je neschopnými, poslušnými, sloužícími. To je věc těch dvou bývalých předsedů, kterou jim nemohu odpustit."

Jandák přínosem, Ratha nekomentuje

Expremiér se odmítl vyjádřit k zatím jedinému jménu, které Paroubek hodlá vyškrtnout - bývalého ministra zemědělství a Zemanova stoupence Jaroslava Palase. Pouze uvedl, že jako důchodce z Vysočiny nic neví o Palasově problému s údajnou tajnou smlouvou se Setuzou, která ho má stát místo na kandidátce.

Expremiér pochválil Vítězslava Jandáka, který je lídrem ČSSD v jižních Čechách. Odmítl se vyslovit k pražskému lídrovu Davidu Rathovi, protože podle svých slov nemá s Rathem takové zkušenosti a chce mu dát 100 dnů hájení.

Stranické primárky v ČSSD nejsou podle Zemana žádnými primárními volbami, protože jde o předložení hotového návrhu kandidátky připraveného okresy, který delegáti konference mohou buď přijmout nebo zamítnout pouze en bloc, nemohou tedy volit jednotlivé lidi. I proto Zeman podle svých slov respektuje právo volebního lídra, aby "alespoň částečně pokusil napravit tu personální spoušť, kterou nezavinil".

"Komunisté se reformují"

"Komunisté se reformují," prohlásil Zeman. Podle svých slov nevidí důvod, proč by v komunistech měl vidět stalinistickou nebo neostalinistickou stranu. "Je to prostě strana radikální levice, s jejímiž některými názory jako soc. demokrat souhlasím - třeba s těmi majetkovými přiznáními, protože je to ukradená část našeho volebního programu - a s jinými nesouhlasím, zejména s přílišnou centralizací a s jistými rezidui minulého uvažování."

Za silnou pozici KSČM mohou podle Zemana všechny vlády včetně jeho v letech 1998-2002: "Musíme se poučit z vlastních chyb."

Paroubka zařadil k sobě a Klausovi

Paroubka Zeman se zařadil do trojice lidí se zbytnělým sebevědomím spolu se sebou samým a Václavem Klausem. "Až dosud jsme Václav Klaus a já přes rozdílnost svých názorů v české politice představovali lidi jemně řečeno se zbytnělým sebevědomím. To znamená považovali jsme se za natolik schopné, že jsme si ani stínem nepřipustili myšlenku, že nás někdo mohl zastínit... A já si myslím, že Jiří Paroubek se teď zařadil do této trojice, protože i on, stejně jako Václav Klaus a já, má jemně řečeno zbytnělé sebevědomí."

Zeman uznal jako normální, že Klaus se angažuje ve volební kampani na straně ODS. "Všichni začínáme vstupovat do předvolebního boje a není důvodu, proč by to nečinil i Václav Klaus. Já to chápu jako naprosto normální. Já bych žádnému politikovi, ať zastává jakoukoliv funkci, nebránil, aby vyjadřoval svoje názory. U Václava Klause si vážím toho, že má odvahu říkat i názory velmi nepopulární."

Oficiální argumentace ČSSD Klausovi vyčítá, že než jako prezident republiky vystupuje spíše jako čestný předseda ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám