Hlavní obsah

Dálnice v ČR jsou sjízdné, D1 zprůjezdněna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dálnice a rychlostní komunikace na území České republiky jsou sjízdné bez omezení. Silničářům se v noci podařilo zprůjezdnit úsek dálnice D1 na Vysočině. Na vozovkách se však mohou nacházet popadané větve nebo stromy, místy také vane silný nárazový vítr.

Článek

Na většině území je oblačno až zataženo, zejména na Vysočině a Moravě jsou sněhové přeháňky. Teploty se pohybují pod bodem mrazu až k 0 stupňů Celsia.

Dálnice a rychlostní komunikace jsou holé, místy je na nich nános rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Silnice II. a III. jsou většinou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. V místech sněhových přeháněk pokrývají vozovky zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření nebo vrstva nového sněhu pokrytá posypem. Ve vyšších polohách se vlivem sněžení a silného větru tvoří závěje a sněhové jazyky.

Na Vysočině napadlo místy až 20 centimetrů sněhu. Úsek dálnice D1 byl zde kolem 21:00 uzavřen - cestu blokovaly uvízlé kamiony. Lidé ve svých vozech strávili na dálnici několik hodin. Záchranáři jim nabízeli i pohonné hmoty, případně vodu a potraviny. Krátce po půlnoci se však silničářům podařilo komunikaci zprůjezdnit v obou směrech. Silnice na Vysočině jsou sjízdné s nejvyšší opatrností. V noci na dnešek napadlo i 25 centimetrů sněhu a kvůli větru se začínají vytvářet návěje.

Provoz na dálnici směrem na Prahu byl částečně omezen i v neděli časně ráno. Na 129. kilometru se totiž srazila dvě osobní auta. Jeden člověk při nehodě zemřel, dva lidé byli zraněni.

Většina komunikací na území Středočeského kraje je dnes ráno sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Na silnicích leží rozbředlý sníh. Na vozovkách druhých a třetích tříd leží uježděná vrstva sněhu krytá posypem.

Řidiči by měli jezdit opatrně po dálnicích D1, D5 a D11, na rozbředlý sníh si musí dát pozor místy i na silnicích první třídy na Mladoboleslavsku, Kutnohorsku a v oblasti Praha-východ. Všeobecně zhoršená situace je i na východ od Prahy a na Příbramsku a Kladensku.

Rovněž i některé vozovky na Vsetínsku jsou sjízdné jen s maximální opatrností, pokrývá je uježděná vrstva sněhu krytá inertním posypem. Je nutno počítat také se závějemi, které silničáři průběžně odstraňují. Situaci zhoršují neustálé sněhové přeháňky a nárazový vítr. 

Podobná situace jako na Vsetínsku vládne i v Karlovarském kraji. V Krušných horách je až šest stupňů pod nulou, střídají se sněhové přeháňky. Ve vyšších polohách se tvoří sněhové jazyky, závěje a náledí. S těmito komplikacemi musí místy počítat také řidiči na Chebsku a Sokolovsku.

Jihočeští silničáři vybízejí řidiče k velmi opatrné jízdě. Vydatné sněžení se během noci změnilo na přeháňky, nárazový vítr hlásí nyní cestáři hlavně na Šumavě. Na silnicích se tvoří sněhové jazyky a závěje, v nižších polohách je místy náledí.

Pouze se zimní výbavou je na Prachaticku sjízdná silnice I/39. Silničářům se v sobotu večer podařilo zprůjezdnit úsek mezi Kvildou a Horskou Kvildou a předtím i silnici z Lenory do Vlčích Jam, které byly kvůli vydatnému sněžení a silnému větru od pátku zavřené.

Na Českokrumlovsku je pro kamiony nesjízdný úsek silnice první třídy mezi Mokrou a Želnavou, projet tudy mohou jen osobní auta. Stejná situace panuje na cestách kolem Lipna.

Na namrzlé cestě u Borku poblíž Českých Budějovic se v sobotu odpoledne stala tragická nehoda tří aut, při níž jeden člověk zemřel a tři lidé byli těžce zraněni. Asi pětadvacetiletý řidič vozu Škoda 120 tam dostal smyk na náledí a vjel do protisměru, kde se střetl se dvěma dalšími auty. "Vezl rodiče, jeho maminka zemřela na místě," upřesnila mluvčí českobudějovické policie Lucie Ptáčková.

V Pardubickém a Královehradeckém kraji leží na komunikacích místy zbytky rozbředlého sněhu, tvoří se však také sněhové jazyky.

V obou krajích připadl během noci nový sníh. Silnice první třídy jsou převážně holé a mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu. Na ostatních vozovkách leží od středních poloh zbytky sněhu po pluhování nebo ujetý sníh krytý posypem. V oblasti Poličky na Svitavsku a Hlinska na Chrudimsku se vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky. Řidiči by zde měli jízdě věnovat maximální pozornost.

O něco lepší situace panuje na Olomoucku, kde jsou silnice většinou sjízdné bez problémů. Výjimkou je sever kraje, kde na chemicky udržovaných silnicích leží rozbředající sníh či sněhová kaše po chemickém posypu.

V Ústeckém kraji jsou sledované silnice sjízdné, na horách s maximální opatrností. Zatím se nepodařilo silničářům uvolnit zavátou komunikaci Petrovice-Adolfov přes Krásný Les na Ústecku a několik silničních úseků v horských oblastech Chomutovska kolem Vejprt. ČTK o tom dnes kolem 08:30 informoval dispečer ústecké krajské správy a údržby silnic.

Hlavní tahy na hraniční přechody jsou podle něj průjezdné. V horách s maximální opatrností, vzkazují silničáři.

V Ústeckém kraji zatím nesněží. Na horách napadlo v sobotu od deseti do 20 centimetrů sněhu. V sobotu byly kvůli vydatnému sněžení na několik hodin uzavřeny hraniční přechody Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku a Cínovec a Moldava na Teplicku.

Silničářům se ještě nepodařilo uvolnit zavátou komunikaci Petrovice-Adolfov přes Krásný Les na Ústecku a několik silničních úseků v horských oblastech Chomutovska kolem Vejprt.

Reklama

Související témata:

Související články

Dálnice D1 pod přívaly sněhu zkolabovala

Dopravu v celé České republice komplikuje husté sněžení a četné havárie. Dálnice D1 je kvůli nehodám kamionů místy neprůjezdná v obou směrech. Na Vysočině...

Výběr článků

Načítám