Hlavní obsah

Více než třetina Čechů má obavy z ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi mají v porovnání s jinými středoevropskými národy respekt k ptačí chřipce. Za vážnou hrozbu ji označilo 36,4 procenta Čechů, zatímco pouze každý pátý Polák a Maďar se obává zákeřné choroby. Ještě více než Češi se ptačí chřipky obávají Slováci (39 procent).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Pouze pro zhruba desetinu Slováků není ptačí chřipka žádnou hrozbou. Češi se obdobně vyjádřili v 15 procentech případů. Přibližně třetina Maďarů a Poláků nepovažuje ptačí chřipku za zdravotní riziko.

Je ptačí chřipka hrozbou? (v %)
ČRPolskoMaďarskoSlovensko
Vážná hrozba36,419,820,239
Mírná hrozba40,542,339,244
Není to hrozba15,132,234,812
Zdroj:CVVM

Jenom 27,7 procenta Čechů se domnívá, že se vláda dostatečně připravuje na boj s možnou pandemií ptačí chřipky. Je to značný rozdíl oproti Maďarům, kteří věří prevenci kabinetu v 66,7 procentech případů.

Více Čechů má k postupu vlády v boji s ptačí chřipkou vážné výhrady, jsou to zhruba dvě pětiny občanů. Naopak v Maďarsku je počet nespokojených s vládním přístupem k virovému onemocnění poloviční, tedy pětina obyvatel.

Více než muži (29 procent) se obávají viru H5N1, který je příčinou ptačí chřipku, české ženy (43 procent). Další rozdíly lze nalézt na linii město vs. venkov, městské obyvatelstvo přistupuje k ptačí chřipce s menšími obavami než vesničané.

I přes obavy se obyvatelé zemí Višegrádské čtyřky většinou nehodlají vzdát konzumace drůbežího masa. Nejopatrnější jsou v tomto ohledu Češi, z nichž pětina omezila jídelníček drůbeže. O polovinu méně Poláků (zhruba desetina) si odřekne drůbeží maso než jejich čeští sousedé.

Reklama

Výběr článků

Načítám