Hlavní obsah

V Praze demonstrovali technaři, bezdomovci i extremisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Den lidských práv, připomínající 57. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv OSN, využily v Praze nejrůznější skupiny lidí k demonstracím. Svá sociální práva hájili například bezdomovci, za vyšetření policejního zákroku zase demonstrovali příznivci techna. Za právo na svobodný názor ohledně holokaustu manifestovali pravicoví extremisté.

Článek

Nacionalisté na sobotu zorganizovali hned dvě demonstrace. Před rakouským velvyslanectvím podpořilo asi 50 lidí v Rakousku zatčeného britského historika Davida Irvinga. Je stíhán za popírání holokaustu. Popíral totiž existenci plynových komor v nacistických vyhlazovacích táborech. Podle extremistů ale jen "zpochybnil některá historická dogmata".

Pravicoví extremisté se na demonstracích přímo k holokaustu nevyjadřují, tvrdí, že jim jde pouze o svobodu slova a právo na názor. "My tady nejsme proto, abychom propagovali nějaký neonacismus či zpochybňovali jakýsi holokaust," uvedl organizátor jejich akce David Macháček.

Před slovenským velvyslanectvím vystoupili titíž pravicoví extremisté proti razantnímu postupu slovenské policie vůči ultranacionalistické Slovenské pospolitosti.

Bezdomovce podpořili komunisté

Za lidská práva demonstrovaly asi dvě desítky bezdomovců. Přišli je podpořit i mladí komunisté a členové organizace revoluční mládeže. Pořadatelé uváděli, že bezdomovci mají sociální práva, například nárok na přiměřené bydlení a na základní zabezpečení, když se dostanou do situace, kterou nejsou schopni sami zvládnout. Účastníci akce také drželi minutu ticha za své zmrzlé kolegy.

Nejhojnější účast v sobotu měla demonstrace za vyšetření zásahu policistů na technoparty CzechTek. Na pražské Kampě se sešlo asi tři sta lidí. Tvrdí, že kvůli zákroku nebyl dosud obviněn jediný policista, je naopak stíháno 18 účastníků taneční akce. Po ukončení krátkého protestu se asi stovka technařů vydala k úřadu vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám