Hlavní obsah

Za nelegální odposlechy bude až pět let vězení

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REBUPLIKA

Až pět let vězení by mělo od roku 2007 hrozit v Česku za nelegální odposlech či nelegální nahrávku skrytou kamerou. Dnes je přitom takové jednání beztrestné. Zcela nový trestný čin s dlouhým názvem - porušení důvěrnosti ústního projevu a jiného projevu osobní povahy - zavádí od ledna 2007 nový trestní zákoník, který ve středu schválila Sněmovna.

Článek

Podle tohoto paragrafu bude trestné, jestliže někdo neoprávněně, tedy bez souhlasu soudu, zachytí skrytou kamerou nebo pomocí štěnic něčí projev osobní povahy a pak ho zveřejní nebo ho obdobným způsobem použije.

"Trestným činem bude, když například jeden podnikatel natočí rozhovor s druhým podnikatelem o osobních záležitostech a pak se to bude snažit použít proti tomu druhému. Nebo když natočí manžel manželku a pak ten rozhovor zveřejní, aby třeba ovlivnil rozhodnutí soudu o dětech," vysvětlil Právu hlavní autor nového kodexu, soudce Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Odmítá ale, že se pachatelem nového trestného činu stane i novinář, který skrytou kamerou nahraje například politika či úředníka žádajícího o úplatek. "Žádost o úplatek není projev osobní povahy, který zákon chrání, ale je to trestný čin. Stejná je úprava v Německu a nikdo podle ní investigativní novináře nepostihuje," řekl Šámal Právu.

Soukromý hovor s milenkou je tabu

Jak ale upozornil, novinář by se skutečně dopustil trestného činu tehdy, kdyby natočil politika, jak v uzavřeném prostoru hovoří o soukromých věcech s milenkou.

"Novinář samozřejmě může vyfotit politika s milenkou v kavárně, ve veřejném prostoru, ale natáčet je skrytou kamerou v hotelovém pokoji, to by bylo trestné," uvedl Šámal. Až jeden rok vězení, případně propadnutí věci nebo zákaz činnosti by ale hrozil také horlivému investigativci, který by v honbě za důkazy třeba i velmi vážného protispolečenského jednání zveřejnil informace, které získal při návštěvě u někoho doma.

Spáchal by tím totiž jiný, nově zaváděný trestný čin - porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí.

"Když vás někdo pozve domů, nemůžete mu prohledávat byt a tajně z něho odnášet listiny nebo soubory z počítače. To prostě není možné, i kdyby to byly dokumenty dokazující třeba nějakou závažnou trestnou činnost," poznamenal Šámal. Nový trestní kodex ale ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám