Hlavní obsah

Klausův poradce opustil projekt v Uhříněvsi

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poradce prezidenta Václava Klause Boris Šťastný (ODS) se nebude podílet na výstavbě sportovního areálu v pražské Uhříněvsi na pozemcích bývalé skládky. Z projektu po medializaci kauzy odstoupil zahraniční investor, oznámil v pátek.

Článek

Šťastný má podle informací Mf Dnes získat tři hektary půdy za 300 tisíc korun, a to jen díky přátelství se starostou obce Milanem Collerem (ODS). Metr plochy by jej tak vyšel na deset korun. Oba muži obvinění z klientelismu odmítli. Na pozemcích nelze podle uhříněvského starosty postavit ani "psí boudu". Žádná smlouva o prodeji půdy navíc dosud podepsána nebyla.

"Lživé informace, které tento týden publikoval jeden z českých deníků, přiměly našeho zahraničního investora se z projektu stáhnout," uvedl Šťastný jako jednatel společnosti Contactech, která měla sportoviště v Uhříněvsi vystavět. Doplnil, že se svezl na "kauze pozemkového fondu" a prostřednictvím jeho osoby jde také o "nepřímý útok na prezidenta republiky".

Golfové hřiště a bazén

Uhříněves zaplatila vloni za rekultivaci bývalé skládky 80 miliónů korun, získala je od ministerstva životního prostředí. Na více než padesáti hektarech měl vzniknout "sportovní areál pro celou rodinu", mj. golfové hřiště, tenisové kurty, bazén pro plavání kojenců. Tři hektary z plochy patří obci, zbytek čtyř desítkám soukromých vlastníků, s nimiž Šťastný jednal o pronájmu či prodeji půdy. On sám náklady na projekt odhadl na desítky miliónů korun. "Neměl jsem sebemenší nároky na financování z veřejných zdrojů," konstatoval s tím, že při realizaci areálu počítal právě s penězi z ciziny.

Šťastný od roku 1990 podniká ve sportovních službách. Je zastupitelem za ODS v Praze 10 a poradcem prezidenta pro zdravotnictví a informační technologie, působí v dozorčí radě Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových. Ve volbách příští rok bude kandidovat do Sněmovny za ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha podala žalobu na Pozemkový fond

Hlavní město Praha ve čtvrtek podalo žaloby napadající platnost smluv, na jejichž základě převedl Pozemkový fond (PF) České republiky dva pozemky v Uhříněvsi...

Klausův poradce za pakatel pořídil pozemky

Podnikatel a poradce prezidenta Václava Klause Boris Šťastný získal od radnice v Praze-Uhříněvsi tříhektarový pozemek za 300 tisíc korun. Metr tak vyšel...

Výběr článků

Načítám