Hlavní obsah

Musílková rezignuje na post šéfky VZP

– PRAHA

Jiřina Musílková k 1. lednu 2006 rezignuje na post šéfky VZP. Rozhodla se tak po opakovaných výzvách premiéra Jiřího Paroubka a ministra zdravotnictví Davida Ratha. Správní rada VZP se ve čtvrtek na návrhu na její odvolání neshodla. Rath i Paroubek její krok přivítali.

Článek

Musílková jako důvod uvedla stálý politický tlak na svou osobu a také obavy o svou bezpečnost. "V poslední době je vyvíjen nejen tlak na mě ale i na mou rodinu, objevují se vážné indicie, které mě vedou k obavám o bezpečnost mých blízkých i moji vlastní," řekla ve zdůvodnění.

Premiér prostřednictvím své mluvčí vzkázal, že tento vývoj očekával. "Je třeba ocenit činnost paní Musílkové zejména v prvních letech a soustředit se na vyhledání nástupce," uvedl Paroubek. Nový šéf VZP by podle něj měl být nejen odborník, ale i dobrý manažer.

"Já vítám tento krok paní ředitelky Musílkové. Myslím si, že tím přispěla ke stabilizaci situace a ke zmírnění té nepříjemné situace, která dnes se objevila ve správní radě," řekl ČTK Rath. řekl také, že pokud se najde nový šéf pojišťovny, může nucený správa skončit už na začátku ledna.

Patové hlasování správní rady

Rath Musílkovou k rezignaci vyzývá od začátku listopadu, kdy jako ministr zdravotnictví uvalil na VZP nucenou správu. Zdravotní pojišťovna má dluhy přesahující deset miliard korun. Rezignaci po Musílkové ní chtěl i premiér Jiří Paroubek.

Ředitelku VZP mohla odvolat pouze Sněmovna právě na návrh správní rady VZP.

Správní rada o návrhu v pátek sice rozhodovala, ale ač ji vláda obměnila tak, aby návrh na odvolání prošel, nedokázala se rada shodnout. Pro bylo 15 členů, proti stejný počet. Paroubek poté zopakoval svou výzvu k odstoupení Musílkové.

Musílková: Záležitost je zpolitizovaná

Šéfka VZP řekla, že nucená správa není uvalena na pojišťovnu ale na její osobu a celý problém je zpolitizovaný. To Rath nepřímo potvrdil právě tím, když řekl, že nucená správa VZP může skončit v lednu, tedy s odchodem Musílkové, pokud do té doby bude znám její nástupce.

Podle Musílkové se nyní nucení správci se prý v pojišťovně chovají hrubě a ke kontrole si vybírají jen některé materiály.

Poslanci nyní rozhodují, zda zřídí komisi, která by hospodaření VZP vyšetřila. Musílková před zákonodárci kontrolu přirovnala k honu na čarodějnice. [celá zpráva]

VZP funguje od roku 1992, je největší českou zdravotní pojišťovnou, nyní má sedm miliónů pojištěnců. Ročně na pojistném vybere 100 miliard korun, utrácí ale více. Musílková tvrdí, že je to tím, že u VZP jsou pojištěni především starší lidé, za něž je potřeba hradit více peněz. Pojišťovna platí lékařům a nemocnicím se značným zpožděním.

JIŘINA MUSÍLKOVÁ

:: V čele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) stála sedmapadesátiletá ekonomka Jiřina Musílková sedm let. Za tu dobu se o její sesazení z funkce ředitelky největší a také nejzadluženější zdravotní pojišťovny snažilo několik ministrů zdravotnictví z řad ČSSD, teprve až současný šéf resortu David Rath byl z tohoto pohledu úspěšný.

:: Jiřina Musílková se narodila 8. února 1948. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. V letech 1978 až 1980 pracovala v Podniku racionalizace řízení a výpočetní techniky v Jindřichově Hradci, poté byla až do roku 1987 ekonomkou v podniku Strojobal Rozkoš.

:: Od roku 1991 byla zaměstnána jako ekonomka a vedoucí hospodářsko-technické správy v Okresní nemocnici v Jindřichově Hradci.

:: V roce 1992 nastoupila jako ekonomka do VZP, od roku 1993 byla prokuristkou a po odstoupení ředitele Jiřího Němce byla 2. listopadu 1998 přechodně pověřena řízením pojišťovny. Ředitelkou se stala 7. července 1999.

ČTK

Stát v posledních letech dal na oddlužení VZP mnoho miliard korun, hospodaření to ale nevyřešilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám