Hlavní obsah

Levice protlačila ve Sněmovně novelu církevního zákona

Právo, Novinky, ČTK, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci soc. dem. spolu s komunisty přehlasovali v úterý senátní veto k církevnímu zákonu, který má upravit evidenci charit a diakonií. Z ostatních parlamentních stran se k nim nepřipojil ani jediný hlas. Předseda klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř dopředu ohlásil, že pokud církevní novela projde, pak se lidovci kvůli ní obrátí na Ústavní soud, neboť ji považují za protiústavní.

Článek

Zákon, který předkládal letos v lednu ještě tehdejší ministr kultury Pavel Dostál, nyní ještě posoudí prezident Václav Klaus. Před letními prázdninami Dostál prohlásil, že předloha náboženské svobody nekrátí. Registrovaných církví v ČR je podle něj 26. "Je tam konflikt hlavně s katolickou církví, od samého počátku," uvedl.

Hlavním předmětem sporu je to, zda se novela dotýká práva církví zřizovat podle svých vlastních vnitřních norem duchovní a jiné instituce jako jsou charity, zdravotnická zařízení či školy. Podle lidovců a některých církví tato novela tím, že ukládá povinnost zřizovat církevní právnické osoby podle právního řádu ČR a umožňuje ministerstvu kultury zrušit evidenci církevní právnické osoby, zasahuje do práva církví zřizovat své instituce nezávisle na státu. Kritici novely jsou přesvědčení, že se tím omezuje náboženská svoboda.

Pokud prezident novelu vrátí Sněmovně k opětovnému hlasování, bude třeba k jejímu prosazení opět 101 hlas. Tedy tolik, kolik dnes dali dohromady přítomní poslanci ČSSD a KSČM. Obě strany mají v dolní komoře dohromady 111 hlasů.

Dostála po jeho úmrtí vystřídal v čele ministerstva Vítězslav Jandák, který hned při nástupu do funkce dostal od premiéra mimo jiné za úkol, aby vedl dialog s církvemi. Jandák se sešel s kardinálem Miloslavem Vlkem. Uvedl, že se chce věnovat právě i novele zákona o církvích a výhradám, které k ní církve mají.

Z dnešního jednání byl Jandák ze zdravotních důvodů omluven. Podle Talíře ale ministr několikrát prohlásil, že novela je zbytečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám