Hlavní obsah

Rath obvinil Kalouska, že má v rodině mafiány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath má ostrý jazyk. V pondělí v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 napadl šéfa koaličních lidovců Miroslava Kalouska, který má podle něj mezi rodinnými příslušníky i lidi spojené s nekalými protiprávními praktikami.

Článek

"Já  myslím, že je lepší mít snad pět přítelkyň a čtyři manželky, než mít v rodině to, co má pan Kalousek  - mafiány, různé přestřelky, pochybné obchody," řekl o Kalouskovi Rath. 

Rath tak obhajoval, že kromě manželky má i milenku, se kterou se starají o společné dítě.  "Kalousek právě patří mezi tu menšinu, která může jít do kostela, když zhřešil deset otčenášů, tři zdrávas a vygumováno, zapomenuto a může hřešit nanovo," hřímal Rath.

Kalousek: Rath není slušný člověk

Kalouskovu bezprostřední reakci se Novinkám nepodařilo sehnat, protože nezvedal mobilní telefon, ale už dříve dal šéf KDU-ČSL najevo, že není Rathovými výroky nadšený.

Předseda lidovců v době sporů premiéra Jiřího Paroubka s prezidentem Václavem Klausem se postavil spíše za Hrad, když podle něj by Rath neměl útočit na hlavu státu. Rath Klause označil za "vrtošivého staříka".

Jak David Rath hodnotí jiné politiky
Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)"Má v rodině mafiány."
Petr Bendl (ODS)"Rozkrádá nemocnice."
Václav Klaus"Chová se jako vrtošivý stařík."
Tomáš Julínek (ODS)"Program Modrá šance ODS financovala VZP."
Miroslav Ouzký (ODS)"Získal peníze od VZP za IZIP bez výběrového řízení, choval se neeticky."

"Ministr by měl splňovat i určité zásady slušnosti a veřejně hanobit hlavu státu si nemůže dovolit státní úředník, tím méně ministr. Z tohoto hlediska si pana Ratha nevážím. Pan Rath prostě není slušný člověk," řekl v říjnu Kalousek.

Předseda lidovců také dříve zdůraznil, že by Rath kvůli svým rodinným vztahům nemohl kandidovat za KDU-ČSL, která se staví k nevěře s nevolí.

"My nikomu nevnucujeme naši morálku, určitě by člověk s takovým životem nemohl být kandidátem do Sněmovny za KDU-ČSL, nemohl by být ministrem. Máme přece jenom některé zásady, které vyžadujeme od svých politiků," uvedl šéf lidovců.

Podle Ratha má kvůli padákům Kalousek máslo na hlavě

Rath se také v pondělí kriticky vyjádřil ke Kalouskovu působení na ministerstvu obrany, kde byl předním státním úředníkem v polovině 90. let.

"Kalousek taky nějak figuroval v nákupu padáků, které se pak neotvíraly a někteří lidé se dokonce zabili," řekl Rath. Podle něj by tedy Kalousek neměl mluvit o morálních prohřešcích ministra. 

Kalousek není jediným politikem, o němž se Rath v posledních dnech vyjádřil hanlivě. Někteří napadení politici z opoziční ODS již podali u soudů na ministra žaloby. Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) chce po Rathovi 250 tisíc korun. Stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek požaduje po šéfovi zdravotnictví 650 tisíc korun. Největší odškodnění hodlá vysoudit europoslanec Miroslav Ouzký (ODS), který chce Ratha připravit o jeho ministerský plat do voleb.

Anketa

Souhlasíte s výroky Davida Ratha o předsedovi KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi?
ano
58 %
ne
42 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7355 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám