Hlavní obsah

Clinton v Praze: Demokracie není nikdy hotový proces

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Demokracie není nikdy završený proces, je třeba na ní neustále pracovat, řekl v pátek novinářům exprezident USA Bill Clinton, který se v Praze účastní konference Madridského klubu. Právě otázka přechodu zemí s totalitními režimy k demokracii je hlavním tématem konference, jíž se účastní i další bývalí prezidenti a premiéři.

Článek

"Když se podíváte na výzvy, kterým dnes čelí Francie, kterým čelí Velká Británie, Amerika, vidíte, že se vždy objevují nové výzvy. Úsilí o dosažení demokracie není nikdy u konce," uvedl Clinton.

Po odchodu z úřadu je podle něj velmi důležité zůstat aktivní a snažit se být užitečný. Připomněl, že se angažuje například v Africe, Číně, Indii či oblasti Karibiku. "Mnohdy zde v boji za lepší ekonomický růst, s energetickými problémy či AIDS narážíme na neschopnost místních vlád sloužit efektivně svým lidem," vysvětlil Clinton, proč se mimo jiné účastní akcí, jako je konference Madridského klubu.

"Miluji také Prahu a miluji (Václava) Havla a nemůžu si nechat ujít příležitost sem přijet," dodal americký exprezident.

Uvítal ho Svoboda

Clintona dnes přivítal v Černínském paláci český ministr zahraničí Cyril Svoboda a vedení Madridského klubu. Devětapadesátiletého Clintona doprovází jeho dcera Chelsea. Do USA se vrací již v sobotu.

Na zasedání Madridského klubu se Havel s Clintonem zapojili do debaty na téma řízení státu a občanství jako ústřední prvky při přechodu k demokracii. Zasedání klubu se účastní i bývalý český premiér Vladimír Špidla, který je nyní českým eurokomisařem.

Klub ustavili penzionovaní premiéři a prezidenti v říjnu roku 2001 v hlavním městě Španělska na závěr mezinárodní konference o přechodu k demokracii. Zúčastnili se jí tehdy vládnoucí ministerští předsedové a prezidenti i expremiéři a exprezidenti z 33 zemí Evropy a dalších kontinentů včetně tehdejšího předsedy české vlády Miloše Zemana.

Od té doby se klub pravidelně schází, poprvé od svého založení se koná mimo Španělsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám