Hlavní obsah

Kocourek odchází kvůli skandálu a zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na kandidátce ODS v příštích parlamentních volbách a po nich zřejmě nadlouho i ve vrcholné politice bude chybět ekonomický odborník této strany, současný místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Martin Kocourek (38).

Článek

Svým spolustraníkům minulý týden zdůvodnil rozhodnutí znovu nekandidovat vážnými zdravotními problémy. Podle informací Práva však byl Kocourek donucen svými stranickými kolegy neucházet se o poslaneckou kandidaturu, protože jako člen prezidia Pozemkového fondu ČR, hlasoval v červnu pro vydání šesti set hektarů lukrativních parcel spekulantům.

ODS přitom požaduje demisi ministra Petra Zgarby, který se tehdy na rozdíl od Kocourka hlasování zdržel.

Oznámil nám to na pátečním regionálním sněmu ODS," uvedl na dotaz Práva pražský europoslanec Jan Zahradil.

Popřel, že by Kocourkův odchod z politiky souvisel s jeho členstvím v prezidiu Pozemkového fondu.

Kocourek je členem Pozemkového fondu ČR

Minulý čtvrtek, den před nominačním pražským regionálním sněmem ODS svůj požadavek na Zgarbův odchod na tiskové konferenci - za Kocourkovy účasti - vystupňovala. Poslanec se však vůči ministrovi stavěl rezervovaněji než vedení ODS. Potvrdil totiž, že Zgarba nebyl pro zrychlený postup vydávání půdy a zdržel se i závěrečného hlasování.

Ministra k demisi opakovaně vyzýval především pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém, který stejně jako Kocourek a Zahradil pochází z líhně ODS v Praze 6. Bém a Kocourek, bývalý poradce premiéra Klause, jsou také členy Nadačního fondu Václava Klause.

Sám Kocourek televizi Prima v pondělí řekl, že se bude věnovat komplikované nutné léčbě. Včera nezvedal telefon. Kocourek již roky chodí o holích.

Reklama

Související články

Kocourek: Selhali úředníci Pozemkového fondu

Občanští demokraté ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně ústy svého místopředsedy a pražského primátora Pavla Béma znovu vyzvali ministra zemědělství...

Výběr článků

Načítám