Hlavní obsah

ODS: Rovná daň nebude hlavním volebním lákadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé nejsilnější opoziční strany ODS již netrvají na požadavku rovné daně jako pilíři volební kampaně strany. Podle šéfa poslanců ODS Vlastmila Tlustého, jenž sám je velkým přívržencem rovné daně, by se občanští demokraté měli zaměřit spíše na podporu rodiny.

Článek

"Nelze předložit voličům program o 300 stránkách, teze budou muset být jasně srozumitelné," řekl  novinářům volební manažer Jiří Šneberger. Program se bude podle něho postupně vytvářet tak, aby si jej voliči mohli prostudovat. Na druhou stranu nechtějí občanští demokraté teze a programové priority představit příliš brzo, aby političtí protivníci neměli čas na jejich kritiku či případné okopírování.

O rovné dani a také univerzální sociální dávce bude stínový ministr financí Tlustý mluvit na blížícím se sjezdu občanských demokratů v Brně. Rovná patnáctiprocentní daň podle něj stále je a bude nosnou ideou návrhů ODS, a tudíž i kampaně. "Je to silný pilíř ODS a že by byl jakkoli upozaďován, není pravda," řekl Tlustý.

Snížení daní podpořila i vláda

ODS je poslední dobou pod tlakem stagnujících volebních preferencí, které naopak rostou sociálním demokratům. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) svým razantním politickým stylem získává nejsilnější vládní straně zpět ztracenou důvěru.

Před volbami navíc ke snižování inklinují i představitelé soc. dem., kteří se svými koaličními partnery přispěli k prosazení nižších daní pro chudé poplatníky. ODS, pro níž je snižování daňové zátěže prioritou, návrh podpořila, byť je i pro snížení lidem s vyššími příjmy.

Reklama

Související články

Rovná daň už nemá být vlajkovou lodí ODS

Špičky ODS změnily svou původní představu o kampani před volbami do Sněmovny v červnu příštího roku. Patnáctiprocentní rovná daň už nemá být klíčovým bodem....

Výběr článků

Načítám