Hlavní obsah

Clinton za týden v Praze

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exprezident USA Bill Clinton přiletí příští pátek do Prahy, kde se jako host zúčastní Madridského klubu. To je diskusní fórum bývalých prezidentů a premiérů.

Článek

Jedním z iniciátorů pražského fóra je bývalý prezident Václav Havel. "Oba se sejdou jen v rámci konference a zatím s ničím jiným nepočítáme," uvedl pro Právo Havlův tajemník Jakub Hladík.

Clinton se má v Praze zdržet jen do soboty, takže nelze počítat, že by si exprezidenti zopakovali například návštěvu Reduty. Tam si v roce 1994 americký prezident zahrál na saxofon. "Kdeže ty zlaté časy jsou," poznamenal k tomu Hladík.

Klub byl ustaven v roce 2001 v Madridu za účasti politiků ze 33 zemí. Letošního, IV. valného shromáždění a výroční konference Madridského klubu, které se uskuteční ve dnech 10. až 12. listopadu, se má zúčastnit více než 30 bývalých hlav států a premiérů, 100 renomovaných vědců, politiků a odborníků.

Do Prahy přijedou také Jospin i Soros

Účast už přislíbili například bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová, kanadská expremiérka Kim Campbellová, bývalý francouzský premiér Lionel Jospin, někdejší brazilský prezident Henrique Cardoso či šéf nadace Open Society Fund George Soros.

Ústředním tématem letošní konference je Demokracie v postkomunistickém světě: nedokončená záležitost. Jaká jsou ponaučení a jak je možno je použít?

Většina jednání se uskuteční v Černínském paláci. Počítá se i se společenskou akcí v kostele sv. Anny, o jehož rekonstrukci se zasloužili svou nadací Václav a Dagmar Havlovi.

Anketa

Kdo byl lepším americkým prezidentem?
Bill Clinton
88,7 %
George Walter Bush
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 195 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám