Hlavní obsah

Premiér zvolí ministrem zdravotnictví Ratha či Koskubu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek se asi do čtvrtka rozhodne, zda bude ministrem zdravotnictví David Rath nebo Jiří Koskuba. Zopakoval to v neděli na sjezdu České lékařské komory. Při svém vystoupení rovněž vyzval lékaře k "utlumení emocí". Ujistil je, že se zasadí o systémové změny ve zdravotnictví.

Článek

"Vážím si vaší práce a děkuji vám za ni jménem občanů této země," prohlásil Jiří Paroubek a sklidil za to velký potlesk. Dále oznámil, že se zasadí o systémové změny ve zdravotnictví. Zároveň požádal lékaře o "utlumení emocí", aby systémové změny mohly nastat.

Na závěr svého krátkého vystoupení ubezpečil delegáty sjezdu, že "spokojený lékař je podmínkou spokojenosti občana". Opět za to sklidil potlesk. Krátce před polednem pak Paroubek diskutoval s lékaři o změnách, které by měly nastat.

Paroubek na sjezdu dále řekl, že "zemi nehrozí komunistická diktatura". "ČSSD nechce znárodňovat ordinace," uvedl. "Je to největší nesmysl, jaký jsem četl. Soukromé podnikání je posvátné. Nikdo na ně nebude sahat."

Premiér ještě znovu vyslovil otázku, zda je třeba mít nyní v zemi devět zdravotních pojišťoven. Naznačil tak, že by v současné době stačila jedna. Zřejmě se o tom ještě bude diskutovat. Premiér totiž ve dvanáct hodin na chvíli opustil jednání lékařů. Slíbil ale, že se na sjezd vrátí, což drtivou většinu delegátů velmi potěšilo.

O ministrovi zdravotnictví se rozhodne ve čtvrtek

Po návratu opět zopakoval, že na ministra zdravotnictví má dva kandidáty: doktora Ratha a doktora Koskubu, který je dosavadním náměstkem bývalé ministryně zdravotnictví. "Chci se obou zeptat, jak si představují své první kroky ve funkci. Pak se rozhodnu. Asi ve čtvrtek," prohlásil premiér.

Když opustil sjezd, krátce se sešel v restauraci s Rathem. Mezi čtyřma očima jednali asi půl hodiny. Na dotaz, o čem schůzka byla, oba aktéři tvrdili, že si vyměňovali názory na průběh sjezdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám