Hlavní obsah

Emmerová: vybírat peníze od pacientů je nezákonné

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za nezákonné označila ministryně zdravotnictví Milada Emmerová vybírání peněz od pacientů některými lékaři, a to za výkony, které jsou hrazené ze zdravotního pojištění. Reagovala tak na zprávy v televizi, že někteří soukromí gynekologové vybírají za tzv. nadstandardní služby.

Článek

"To je ale nesmysl. Dokud nebudou stanoveny standardy ošetření, není možné vybírat za nadstandardní služby," řekla Emmerová. Zdůraznila, že "pacient má právo na bezplatnou péči hrazenou ze zdravotního pojištění."

Poněkud jiného názoru je už ale David Rath, prezident České lékařské komory, který by ještě v tomto měsíci se měl stát náměstkem ministryně a zabývat se právě záležitostmi dovnitř resortu, tedy i lékařskou péčí a vztahu k pacientům.

"Pokud lékaři vybírají za péči, která je hrazena ze zdravotního pojištění, pak je to protizákonné a zdravotní pojišťovny by si takové jednání měly ohlídat. Může to být i důvod k rozvázání smluvního vztahu. Pokud ale vybírají za služby nadstandardní, které nejsou v rámci zdravotního pojištění, pak v tom nevidím nic špatného," řekl Rath.

Komora má již tři roky katalog cen

Česká lékařská komora má na svých internetových stránkách již tři roky vyvěšený tzv. Katalog služeb nehrazených z veřejného zdravotního pojištění. Je bez cen, které by měl pacient platit. Z něho vyplývá, že obecně pacient platí za administrativní výkon, který si sám vyžádá a nesouvisí s léčebně preventivní péčí. Stejně tak platí i desítky dalších výkonů.

Rath se domnívá, že ale pacient s tím musí být dopodrobna seznámen. "V ordinacích by měl viset seznam nadstandardních služeb a pacient má právo se rozhodnout, zda si takovou službu od lékaře objedná či ne. Jestliže ano, pak ji zaplatí v plné výši," řekl Rath.

Skryté sponzorské dary Někteří lékaři vybírají tzv. sponzorské dary. "Je to možné, nejsou protiprávní, ale není to systémové řešení financí ve zdravotnictví," řekl Právu Rath.

Rozhodně se však postavil proti tomu, aby si je lékaři vynucovali. To je však bohužel v některých ordinacích časté, stejně jako vybírání jakéhosi registračního poplatku. I to je nezákonné.

"Do systému financování zdravotnictví by se měl vnést pořádek. Čím dříve, tím lépe," uzavřel Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám