Hlavní obsah

Prezident si zve Emmerovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LÁNY/PRAHA

Prezident Václav Klaus se chce kvůli problémům ve zdravotnictví sejít s ministryní Miladou Emmerovou (ČSSD). Prezident to v pondělí řekl po setkání s hejtmany v Lánech. Podle mluvčího Hradu Petra Hájka termín zatím není stanoven.

Článek

V nejbližších dnech to zřejmě nebude. "Tento týden těžko, pan prezident odjíždí na setkání středoevropských prezidentů do Záhřebu," dodal Hájek.

Klaus řekl, že v resortu se volí "laciná, populistická gesta, která nejsou řešením". S hejtmany mj. hovořil o převodech zdravotnických zařízení na obchodní společnosti, které zákon krajům zakazuje. Hejtmani to považují za protiústavní.

"Nevydali jsme žádné prohlášení směřující k ministryni nebo ministerstvu zdravotnictví. Ale krajům se nemá podsouvat, že se svými pokusy snaží nabourat dnešní existující systém. To je lež," uvedl Klaus.

Systémem zdravotnictví ročně proteče kolem 200 miliard korun, žádnému z polistopadových ministrů se nepodařilo zastvit nepříznivý trend, kdy výdaje na chod resortu jsou větší než jeho příjmy.

Premiér Jiří Paroubek soudí, že Klaus se měl do řešení situace ve zdravotnictví vložit hlavně v době, kdy byl předsedou vlády. "Protože to, co zbylo po něm v roce 1997, tak to byly trosky zdravotnictví," shrnul premiér.

Anketa

Jste pro odvolání ministryně zdravotnictví Milady Emmerové (ČSSD)?
ano
71 %
ne
29 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 434 čtenářů.

Reklama

Související články

Emmerová se necítí vina za propad financí

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová se necítí vina za propad zdravotnických financí, které přiměly praktické lékaře k jednodenní stávce 6. října...

Výběr článků

Načítám