Hlavní obsah

Forum 2000 chce přispět k soužití různých kultur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již devátý ročník diskusního setkání intelektuálů z celého světa se koná od neděle do úterý v Praze na Žofíně. Letošní konference by měla hledat odpovědi na otázku, jak by měli lidé různých kultur žít v míru bez ohledu na náboženství či rasu.

Článek

"Poté, co se zhroutilo bipolární rozdělení světa, co se zřítila železná opona, se stalo, co leckdo nečekal. Svět stanul před úkolem nalézt nový světový řád, nový systém soužití států, národů, kontinentů," uvedl v úvodu pracovní části konference exprezident a ideový otec setkání Václav Havel.

Pomoci nalézt způsob, jak by toto soužití, které čelí rozvoji technologií a neuvěřitelné mobilitě lidí, mělo vypadat, má podle Havla právě setkání tří desítek osobností, jež se letos do Prahy sjely. Mezi tématy, o nichž budou debatovat, je vedle vzájemné tolerance různých kultur také například otázka demokratizace Běloruska, role médií v konfliktech či situace v Africe.

Skromnější podoba Fora je dána rozpočtem, který se rok od roku snižuje. Loňský ročník přišel na zhruba 3,5 miliónu korun. Kolik bude činit rozpočet letošní akce, nelze podle organizátorů zatím říct.

"Forum se zcivilňuje a zbavuje původní okázalosti. Od mnohých slyším, že se stává pracovním - to je nadějné," řekl místopředseda Senátu Petr Pithart. V budoucnu se akce možná stane "užitečnou a praktickou dílnou", dodal.

Na Foru 2000 budou významní hosté

K výrazným osobnostem letošního ročníku konference patří například bývalá kanadská premiérka Kim Campbellová, bývalý polský ministr zahraničí Bronislaw Geremek, či někdejší blízký spolupracovník Borise Jelcina Boris Němcov.

Osobnost Havla, jenž je v cizině považován za symbol sametového přechodu k demokracii, v minulosti do Prahy přilákala i Michaila Gorbačova či George Bushe staršího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám