Hlavní obsah

Paroubek: Palas by neměl kandidovat

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor mezi šéfem soc. dem. Stanislavem Grossem a exministrem zemědělství Jaroslavem Palasem včera vyvrcholil. Ostrou kritikou na Palasovu adresu do něj zasáhl premiér Jiří Paroubek, který si dokonce myslí, že Palas by neměl kandidovat do Sněmovny. Jak Právo informovalo již ve středu, výbor bruntálské okresní soc. dem. z Palasova podnětu předsedu vyzval, aby nekandidoval do Sněmovny.

Článek

Palas ve středu pokračoval v útoku slovy: "Stanislav Gross maří práci Jiřího Paroubka. K čemu nám je předseda strany, který ani nemůže být ve volbách lídrem své strany?"

Paroubek to v ČT označil za naprosto nevhodné vyjádření, které ve svých důsledcích poškozuje sociální demokracii: "Bruntálští by měli zvážit, zda budou dále nominovat (do voleb 2006) Jaroslava Palase. Je spojen s klientelistickou skupinou Setuzy."

 Palas, který chce být lídrem moravskoslezské kandidátky, kontroval slovy: "Nevím, z čeho pan premiér vychází. Já vlastníky Setuzy neznám, nikdy jsem s nimi nejednal."

Z kontroly prý nemá obavy

Exministr Právu popřel, že by znal Jacka Spyru, který lobboval za společnost Seta Invest, spojenou s domácí výrobou bionafty. Tvrdí, že nemá obavy z šetření způsobu přidělování dotací na bionaftu, který nedávno nařídil právě Paroubek.

Podle Palase jde o systém, který má kořeny v roce 1990 a neměnil se ani za ministrů Josefa Luxe, Jana Fencla, ani za něj. "Není to Palasova záležitost," shrnul exministr a dodal, že na Setu-Setuzu připadá na zdejším trhu asi 45 procent produkce bionafty. Palas také popřel, že by měl prsty v boji kolem privatizace Unipetrolu, který odhalila TV Nova skrytým záznamem rozhovoru bývalého šéfa premiérského kabinetu Zdeňka Doležela a Roberta Piksy se Spyrou.

Palas jako první na videozáznam ještě před vysíláním upozornil Paroubka. "Dozvěděl jsem se to od Kroupy," uvedl exministr. Reportér TV Nova Janek Kroupa Právu jeho slova potvrdil. Řekl, že se na Palase - i na další politiky - obrátil, aby mu osvětlil, jestli považuje Doleželovo počínání za běžné. "Zavázal jsem ho ale, aby to nikomu neříkal, a Palas mi to slíbil," poznamenal Kroupa. Podle něj pak exministr porušil slib.

Reklama

Výběr článků

Načítám