Hlavní obsah

Barevný mrak vyděsil okolí chemičky v Pardubicích

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Z pardubické chemičky Synthesia, která je součástí společnosti Aliachem, v neděli ráno unikly nebezpečné plyny. "Únik nitrózních plynů kyseliny dusičné a sírové do ovzduší byl nahlášen krátce po šesté hodině ranní. Mrak směřoval na obec Valy a Přelouč.

Článek

Hasiči provedli na několika místech kontrolní měření, ale nezjistili nebezpečnou koncentraci těchto látek. Mrak se nakonec ve vysoké výšce rozptýlil," uvedla Právu tisková mluvčí hasičského záchranného sboru v Pardubicích Vendula Horáková.

Podle mluvčího společnosti Synthesia Daniela Rubeše se páry uvolnily z nitrační kyseliny, která unikla z provozu a byla zachycena do jímky. Obyvatele Rybitví, které se nachází v těsném sousedství chemičky, varoval před nebezpečím místní rozhlas, sousední Lázně Bohdaneč se však podle starostky Květoslavy Jeníčkové (US-DEU) o nehodě dozvěděly až s více než hodinovým zpožděním od pardubických hasičů.

"Máme výhodu, že je náš rozhlas napojen na integrovaný záchranný systém a oni do něj mohou kdykoli vstupovat. Lidé dostali z rozhlasu pokyn, aby uzavřeli okna, nevětrali a nevycházeli ven. Rozsah nebyl takový, aby bylo třeba zahájit evakuaci obyvatel.

Kolem desáté hodiny byla opatření odvolána," řekla starostka Rybitví Naděžda Hubáčková (nezávislá), která dostala na mobilní telefon i varovnou SMS. Hasiči rovněž doporučili preventivně zrušit tradiční trhy ve Valech, které každou neděli navštíví na pět tisíc osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám