Hlavní obsah

Sobotka: Vláda má ohledně privatizace Unipetrolu čisté svědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že česká vláda loni prodala Unipetrol polské petrochemické firmě PKN Orlen za naprosto průhledných podmínek a za tržní cenu. Podezření z korupce, které spustil polský lobbista Jacek Spyra, se podle něj rozhodnutí vlády o privatizaci netýká. Kabinet je ale připraven při vyšetřování a polskými či českými úřady spolupracovat.

Článek

"Tam nejsou žádné tajnosti. Privatizace byla otevřená, transparentní a můžeme se k ní vždycky s čistým svědomím vrátit," řekl po dnešním jednání vlády Sobotka. Připomněl, že privatizaci připravovala meziresortní komise, na základě jejíhož doporučení kabinet rozhodl. V privatizaci se tak angažovalo několik desítek lidí.

Podle dostupných informací z Polska ministr předpokládá, že předmětem vyšetřování tamní prokuratury není privatizační smlouva mezi českou vládou a PKN Orlen. "Toto šetření se netýká privatizace jako takové, ale předmětem vyšetřování jsou jiné smlouvy uzavřené mezi PKN a jinými subjekty. K těm se vláda žádným způsobem nevyjadřovala," uvedl. Připomněl, že privatizaci schválila i Evropská komise a její rozhodnutí nikdo nezpochybnil.

Kauzu spustila tajná nahrávka

O údajné korupci v souvislosti s Unipetrolem hovořil Spyra se Zdeňkem Doleželem, který byl donedávna ředitelem kabinetu premiéra Jiřího Paroubka od dob jeho předchůdce Stanislava Grosse. Spyra naznačil, že úplatky bral i expremiér Gross, který kvůli tomu podal na lobbistu trestní oznámení. Rozhovor byl nahrán skrytou kamerou a přepis s fotografiemi TV Nova poskytla premiérovi.

Vláda dnes vyslechla informaci o tom, že i úřad vlády podal na Doležela a Spyru trestní oznámení. Zřejmě se k případu vrátí znovu za týden už za účastni premiéra Paroubka, který byl dnes v Gdaňsku na oslavách 25. výročí vzniku Solidarity.

"Státní úředník by se s podobnými individui vůbec neměl scházet, a ministři už vůbec ne," poznamenal k Doleželovi Sobotka. Případ by měla objasnit policie, ale nebrání se tomu, aby informace dostali i poslanci.

Gross podává žalobu

Expremiér a předseda ČSSD Gross považuje veškerá Spyrova obvinění za lživá a nesmyslná. Na Spyru podal trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění. "Mám pocit, že jsem někomu šlápl na kuří oko," řekl dnes Gross ČTK. Později v rozhovoru pro rádio Impuls upřesnil, že se tak mělo stát už v době, kdy vedl ministerstvo vnitra. Již v úterý označil obvinění za "neskutečné svinstvo" s tím, že si takové útoky nenechá líbit.

Gross má za to, že jde o účelové informace a provokaci. Popírá, že se někdy se Spyrou setkal. Útok na svou osobu podle vyjádření pro Impuls přičítá podnikatelským skupinám, "které profitovaly na nepříliš dobrém hospodaření státu" a nelíbí se jim současné změny. Rozhořívající se aféra měla podle Grosse vliv na jeho rozhodnutí kandidovat ve sněmovních volbách příští rok. "Uhýbat takovýmto metodám je něco, co českou společnost zavede do velmi složitého prostředí. To já dopustit nechci," uvedl.

Spyra: nechtěl jsem pomlouvat

Polský lobbista Spyra tvrdí, že nechtěl pomlouvat předsedu ČSSD Grosse. Lobbista zároveň uvedl, že měl s Grossem v minulosti dobré vztahy. Spyra dnes také v telefonickém rozhovoru pro ČTK odmítl informace, že je spolupracovníkem polské tajné služby.

Spyra tvrdí, že když v tajně natočeném rozhovoru se šéfem kabinetu českého premiéra Zdeňkem Doleželem nařkl Grosse ze žádosti o úplatek, vycházel z informací polského tisku. V dnešním prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že při schůzce s Doleželem, které zaznamenala televize Nova, mu byla učiněna "finanční nabídka" možnosti návratu firmy Seta, pro niž lobboval, do privatizace společnosti Unipetrol. Společnost Seta ale prý nabídku nepřijala.

Někdejší dobré vztahy s Grossem dokládá Spyra tím, že při Grossově poslední volební kampani v roce 2002 právě s tehdejším ministrem vnitra "předával sponzorský dar v hodnotě několika set tisíc korun".

Spyra ČTK řekl, že šlo o elektrický invalidní vozík, který Gross před třemi lety předal bývalému nadporučíku Zbyňku Jínovi z Frýdlantu na Liberecku. Nákup moderního stroje za více než milion korun zprostředkovalo podle lobbisty ministerstvo vnitra prostřednictvím Českého institutu sociálního sponzoringu, v jehož dozorčí radě Spyra figuruje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám