Hlavní obsah

Bublan vybral Husáka do funkce policejního prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra František Bublan ve středu novinářům oznámil, že na dnešním jednání vlády předloží návrh, aby byl policejním prezidetnem jmenovánm plukovník Vladislav Husák. Bublan očekává, že jeho návrh vláda schválí.

Článek

"Měl ze všech kandidátů největší elán něco s policií udělat, naplnil moje představy o tom, jak by policie měla vypadat a také mediálně působit. Shodli jsem se v názoru na to, jak by se měla změnit struktura policiejního prezídia," uvedl Bublan.

Vybíral z několika kandidátů, uvažoval i o možnosti, že by tuto funkci mohla zastávat žena. Myšlenku ženského prvku neopouští, žena by mohla být např. náměstkyní prezidenta. Připustil, že ne všechny kanditáky jsou policistky.

"Nechal jsem si pana Husáka prošetřit svou inspekcí, ale není tam nic, co by mu bránilo v tom, aby mohl zastávat tuto funkci," řekl Bublan s tím, že nepovažuje za zásadní věc to, že se Husák měl pokoušet zahladit nehodu svého řidiče. Záležitost byla vyšetřena a vysvětlena.

Pluk SNB nevadí

Nevadí mu prý ani Husákovy kontakty s advokátem Sokolem ani fakt, že Husák prošel pohotovnostním plukem SNB. "Není to diskvalifikace, protože všichni policisté, kteří nastoupili před rokem 1989 jako frekventanti, byli absolventi tohoto pohotovostního pluku. Byla to náhrada za vojenskou službu," uvedl.

Také prý uvažuje, že do vedení policie obsadí šéfa východočeské kriminálky Jana Švejdara, ale nechce předjímat, protože nemá smyl obsazovat určitá místa, dokud vláda nedá souhlas s jmenováním Husáka.

Kdo je Vladislav Husák

Vladislav Husák se narodil 1. října 1965. Vystudoval střední ekonomickou školu a poté krátce pracoval jako horník-technik v Dole Nosek v Tuchlovicích na Kladensku. K policejnímu sboru nastoupil v březnu 1985. Mezi lety 1993 a 2002 absolvoval bakalářské a magisterské studium na Policejní akademii a získal hodnost plukovníka. Je ženatý a má dvě dcery.

Husák působí na policejním prezídiu od prosince 2002, kdy byl jmenován náměstkem prezidenta pro uniformovanou policii. Předtím zastával čtyři roky funkci zástupce ředitele pro uniformované složky na pražské policejní správě. Odpovídal tak i za bezpečnostní opatření během pražského summitu NATO na podzim roku 2002.

Právě z doby svého působení v roli zástupce šéfa pražské policie se Husák zná s premiérem Paroubkem, který byl tehdy náměstkem na pražském magistrátu. Do vedení pražské policie přišel Husák z funkce obvodního ředitele policie pro Prahu 5, kterou vykonával od roku 1997.

Ministr vnitra František Bublan si Husáka do funkce policejního prezidenta vybral i přes sporný červencový zásah policistů na taneční party CzechTek 2005 a neodradila ho ani aféra s pokusem o utajení dopravní nehody Husákova řidiče z roku 2003. Ten po havárii na pražské magistrále odmítl dechovou zkoušku.

Husák, který tehdy u nehody nebyl, posléze telefonoval dopravnímu dispečinku a požadoval, aby se o incidentu nedověděl "knírač", tedy Jiří Kolář. Ten však nahrávku hovoru získal a řidič byl od policie propuštěn. Husáka Kolář nijak nepotrestal.

Anketa

Myslíte, že nový policejní prezident zreformuje policii?
Ne
79,9 %
Ano
13,9 %
Nevím
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 353 čtenářů.

Reklama

Související články

Kolář končí ve funkci policejního prezidenta

Jiří Kolář v pondělí končí ve funkci policejního prezidenta. Zastával ji do své červnové rezignace téměř sedm let a stal se tak zatím nejdéle sloužícím...

Výběr článků

Načítám