Hlavní obsah

Ministryni Emmerovou nakazilo klíště boreliózou

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Ministryně zdravotnictví Milana Emmerová se při houbaření nakazila od klíštěte a dostala lymeskou boreliózu. "Stalo se to koncem července. Když jsem přišla z hub, zjistila jsem, že mám klíště. Vyndala jsem si ho a i když po něm zůstal malý červený flíček jako od štípnutí komára, nevěnovala jsem tomu velkou pozornost," řekla Právu.

Článek

"Tento týden jsem ale náhle dostala bolesti velkých kloubů a svalů, ale teplotu jsem neměla. Myslela jsem na různé nemoci, i na lymeskou boreliózu. V učených knihách jsem se pak utvrdila v tom, že ji skutečně mám," řekla ministryně.

Ve čtvrtek si nechala na I. interní klinice Fakultní nemocnice v Plzni udělat test na protilátky a tamní lékaři ji nasadili antibiotika. "Budu je brát asi čtrnáct dní. Teď už je mi dobře, ale dva dny jsem v bolestech skutečně proležela v posteli. V pondělí nastoupím po dovolené, která mi končí, do práce," uvedla ministryně.

Postižených pacientů je víc

K 11. srpnu se v České republice nakazilo 136 lidí klíšťovou encefalitidou. Je to o 17 víc než loni ve stejném období. Lymeskou boreliózu dostalo 1146 osob, to je o 70 méně než loni ve stejném období.

"Nikdo letos na tyto nemoci nezemřel," informoval v pátek Právo doktor Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Uvedl, že právě v letních měsících počet nakažených rychle stoupá. "Lidé jsou víc v přírodě, chodí na houby, leží u vody, a tak se od klíšťat nakazí."

Klíšťata jsou všude

Klíšťata dnes už jsou v podstatě všude, včetně městských parků. Největší nebezpečí číhá v Jihočeském a Západočeském kraji. Hodně jich je také na Brněnsku, Znojemsku, v severních Čechách a v Polabí. Běžně se vyskytují už i na zahradách rodinných domků.

"Po každé procházce v lese nebo u vody bychom se měli detailně prohlédnout, zda jsme klíště nechytili. Totéž platí i o našich zvířecích miláčcích, zejména psech a kočkách. Prohlížet bychom je měli denně," doporučuje Beneš.

Proti encefalitidě se nechalo očkovat zhruba sedm procent Čechů a očkování je stále možné ve zkrácených intervalech.

Proti lymeské borelióze, projevující se červenou skvrnou v místě kousnutí, která se může po těle stěhovat, zatím není očkování, i když se již zkouší. Léčba je antibiotiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám