Hlavní obsah

Paroubek láká do vlády exšéfa ND Srstku

– PRAHA
Právo, Jaroslav Špulák

Jiří Srstka, šéf divadelní a literární agentury DILIA a bývalý ředitel Národního divadla v Praze, se ve středu nečekaně stal horkým kandidátem na ministra kultury po zemřelém Pavlu Dostálovi. Jména Vítězslava Jandáka a Vladimíra Darjanina ustoupila po středeční schůzce premiéra Jiřího Paroubka s několika umělci do pozadí.

Článek

"Je jedno jméno, o kterém bych byl ochoten debatovat. Podle mě je to jméno zajímavé a budu se jím zabývat. Vyplynulo z diskuse," řekl Paroubek po debatě s tvůrci v sídle Úřadu vlády ve Strakově akademii v Praze. Premiér i oni odmítli sdělit, o koho se jedná. Srstkovo jméno nicméně již koluje v politických kuloárech.

Momentálně je ale Srstka na dovolené v Norsku, odkud se do vlasti vrátí v neděli. S Paroubkem se na schůzce domluví v pondělí ráno. "Nedostal jsem nabídku, premiér mi pouze řekl, že se mnou chce na to téma mluvit," potvrdil Paroubkův zájem Srstka Právu.

Tip na ministra přinesli premiérovi sami umělci. "Pavel Dostál dokázal celou kulturní obec stmelit. Křeslo po něm by měl obsadit někdo, kdo by měl alespoň srovnatelnou důvěru lidí z branže. Panu premiérovi jsme oznámili naše vlastní návrhy a on řekl, že jeden z nich zváží," prohlásil herec a scenárista Zdeněk Svěrák.

Spolu se Svěrákem se jednání s Paroubkem zúčastnili spisovatel Ludvík Vaculík, režiséři Břetislav Rychlík, Jiří Krejčík, herec a moderátor Jan Kraus či ředitel Letní filmové školy Jiří Králík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám