Hlavní obsah

Prezidentský pár se přestěhuje ze Slunné na Brusnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vila ve Slunné ulici v Praze, která je majetkem ministerstva obrany, ztratí prestižní nájemníky. V nejbližších týdnech se z ní odstěhuje prezidentský pár. Václav Klaus a jeho manželka Livia se podle pondělního sdělení ředitele Tiskového odboru prezidentské kanceláře Petra Hájka přestěhují do vily na Brusnici, která je součástí areálu Pražského hradu.

Článek

Vilu ministerstva obrany ve Slunné ulici na Praze 6 měl prezidentský pár k dispozici pouze dočasně. "Prezidentský pár bude napříště využívat vilu na Brusnici. Rekonstrukce vily na Brusnici probíhá od roku 1995 respektive od roku 2003 a během několika týdnů bude dokončena," sdělil  Hájek.

Václav Klaus tak bude prvním českým prezidentem, který bude ve vile na Brusnici ubytován. Dům je podle Hájka definitivním řešením ubytování českých prezidentů. "Turistická stezka v Jelením příkopu pod vilou zůstane pro návštěvníky přístupná beze změn," doplnil.

Kritizované bydlení

Ubytování českého prezidenta ve vile ve Slunné ulici v únoru 2004 ostře odsoudil Sudetoněmecký landsmanšaft v Rakousku (SLÖ). Představitelům sdružení se nelíbilo, že prezident ČR bydlí ve vile, která byla po válce vyvlastněna původním německým majitelům. Mluvčí Hradu Petr Hájel kritiku tehdy na kritiku reagoval slovy: "Věta, že se prezident přestěhoval do vily, která je německým majetkem, je drzým útokem na právní řád v ČR." 

HISTORIE DOMU
Dům ve Slunné ulici v Praze 6 až do konce války patřil německé rodině Lippertů, vlastnící známé lahůdkářství v centru Prahy. Její členové se za okupace hlásili k Hitlerově straně NSDAP a podporovali dary německou policii. Po válce byli vysídleni, vila jim byla vyvlastněna a nyní patří českému ministerstvu obrany, které ji Klausovi dalo k dispozici jako vrchnímu veliteli ozbrojených sil. Vyvlastnění německého majetku vychází z Pařížské reparační dohody z prosince 1945. Zdroj: Právo, ČTK

Prezident Klaus před svým zvolením v roce 2003 bydlel ve vlastním třípokojovém bytě v pražských Kobylisích. Prezidentský pár rovněž vlastní chalupu v jižních Čechách a využíval byt v Peci pod Sněžkou. Jako hlava státu může využívat i další prezidentské sídlo, zámek v Lánech na Rakovnicku. Jako premiér již bydlel ve státní Kramářově vile v Praze 6, jako předseda druhé komory parlamentu ve sněmovním objektu ve stejné čtvrti v ulici Pod Ladronkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám