Hlavní obsah

ODS nechce o EU debatovat s KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé parlamentních stran jsou připraveni diskutovat o EU a jejím dalším směřování. K diskusi šéfy stran a nejvyšší ústavní činitele vyzval v pátek prezident Václav Klaus. ODS však soudí, že by se diskuse neměli účastnit komunisté. Podle KSČM jde ze strany občanských demokratů o pouhé předvolební gesto.

Článek

Ostatní parlamentní strany na účast komunistů v debatě o EU tak vyhraněný názor nemají.

"ODS vítá zahájení seriózní diskuse o budoucnosti EU na domácí půdě. Je to i naším dlouhodobým záměrem. Domníváme se, že by se tohoto jednání neměla zúčastnit KSČM. Iniciativu prezidenta ČR považujeme za mnohem efektivnější způsob debaty o evropských tématech, než spektakulární schůzky svolávané předsedou vlády Jiřím Paroubkem," napsal v prohlášení pro média Jiří Sezemský z tiskového oddělení ODS.

Paroubek se k diskusi o EU sešel 20. června v Kramářově vile s předsedou komunistů Miroslavem Grebeníčkem. Politici diskutovali o tom, zda a jak pokračovat v ratifikaci evropské ústavy, kterou již odmítli Francouzi a Nizozemci. Hovořili také o možnostech spolupráce českých a čínských podniků. Předseda vlády krátce poté odjel do Asie.

Premiér dnešnímu vydání deníku Právo řekl, že je ochoten diskutovat s každým občanem této země - proto podle něj vláda připravila komunikační strategii. Podle Paroubka však není vhodné zahajovat debatu způsobem, jaký Klaus navrhuje. Zdůraznil, že diskusi s celou veřejností iniciuje vláda, protože zahraniční politika je v její kompetenci.

Paroubek: Prezident chce pomoci ODS z izolace

"Pan prezident chce pomoci ODS z politické izolace, která se jasně projevila ve čtvrtek ve sněmovně, kdy představitelé ODS zůstali jako kůly v plotě, jako solné sloupy a předváděli nepokryté útoky na evropskou integraci," řekl Právu Paroubek. Šéf ČSSD Stanislav Gross podle sobotního tisku míní, že setkání by mělo předcházet jednání Klause s Paroubkem.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik ČTK řekl, že jeho strana je připravena jednat s každým, kdo o to má zájem. "Jsme připraveni se diskuse zúčastnit. Je to suverénní rozhodnutím pana prezidenta," řekl Kovíčik. K postoji ODS dodal, že jde jen o předvolební rétoriku. "V Poslanecké sněmovně jim také nevadí, když hlasujeme pro některé jejich návrhy," řekl.

Šéf poslanců KDU-ČSL Jaromír Talíř soudí, že debata o EU je nezbytná. "Je důležité abychom se sešli a jednotlivé strany řekly, jak vidí dál proces evropské integrace," uvedl. K případné účasti komunistů na schůzce dodal, že osobně je nepovažuje za demokratickou stranu, nicméně je to strana parlamentní. "Pokud to svolává pan prezident a ujímá se moderování té debaty, tak zřejmě ví, koho tam chce mít," řekl Talíř.

Klaus by uvítal, kdyby se setkání prezidenta, premiéra, šéfů obou parlamentních komor a předsedů stran konalo co nejdříve během léta. "Protože závažnost tématu přesahuje rozměry každodenního politického života, jsem přesvědčen, že tato debata musí proběhnout i na úrovni nejvyšších představitelů České republiky pod patronací hlavy státu," napsal Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám