Hlavní obsah

ČSSD neustoupí. Trváme na Šmardovi, řekl Hamáček po schůzce s Babišem

Novinky, zpe, ber
Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí ráno sešel s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem (ČSSD). Řešili spolu vládní krizi kvůli nejmenování Michala Šmardy (ČSSD) ministrem kultury. Žádného pusunu se ale nedobrali. ČSSD trvá na Šmardovi, Babiš nově už ne a chce, stejně jako prezident Miloš Zeman, jiného kandidáta. Podle Hamáčka se prezident pohybuje mimo Ústavu.

Záznam: TK Jana HamáčkaVideo: Novinky

 
Článek

Hamáček po hodinové schůzce s premiérem řekl, že konkrétní řešení vládní krize neslyšel. ČSSD počká, co vzejde z úterní schůzky prezidenta s Babišem v Lánech.

„My jsme stále ve vládě, ale trváme na tom, aby byla dodržována koaliční smlouva,“ zdůraznil Hamáček. Podle ní si každá strana vybírá své ministry.

Řešení, že by ČSSD přišla s jiným kandidátem, Hamáček odmítá. „Sociální demokracie nebude navrhovat jiného kandidáta,“ odpověděl Hamáček na dotaz, jestli ČSSD odejde z vlády, pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje Šmardu.

Situace tak zůstává patová. Prezident i premiér chtějí, aby ČSSD přišla s novým jménem. Premiér sice nejprve Šmardovo jmenování navrhl, nyní ale zastává názor, že Šmarda není dostatečně kompetentní.

Hamáček zdůraznil, že jeho partaj trvá na dodržovaní Ústavy. Podle ní prezident jmenuje ministry na návrh premiéra. Stažení Šmardovy nominace ze strany Babiše by podle něj bylo porušením koaliční smlouvy.

„Pan premiér hovořil o řešení, se kterým chce přijít do 26. srpna. Otázka je, jaké to řešení bude a jestli bude v souladu s koaliční smlouvou. Já to řešení neznám,” řekl šéf soc. dem.

Hamáček dlouhodobě opakuje, že pro ČSSD nemá cenu být ve vládě, ve které si strana nemůže rozhodovat o svých ministrech. O termínu, do kdy chce ČSSD čekat, nemluvil.

„Jsme v situaci, kdy je pan prezident evidentně mimo Ústavu, shodnou se na tom i ústavní právníci,” prohlásil směrem k Zemanovi Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám