Hlavní obsah

Valcíř Pácha překonal česko-slovenský rekord, na Sněžku vynesl 211 kilo

Právo, ČTK, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku - Místku v neděli překonal česko-slovenský rekord ve vynesení nejtěžšího nákladu na Sněžku. Za tři hodiny a 27 minut zdolal 1888 metrů dlouhou trasu po Jubilejní cestě od Slezského domu na vrchol se zátěží 211 kilogramů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku překonal 11. srpna 2019 česko-slovenský rekord ve vynesení nejtěžšího nákladu na Sněžku.

Článek

Jednapadesátiletý valcíř měl na vlastnoručně vyrobené krosně tři sudy s pivem. Během cesty s převýšením 208 metrů musel udělat asi 90 zastávek, i tak bylo obtížné stačit s dechem.

„Nejtěžší bylo vůbec se vždycky postavit a rozejít. Ušel jsem 40 až 60 kroků a energie na to byla stejná jako vzít to na záda a vyrazit,” řekl Pácha. Těžké chvíle zažil i v úplném závěru před vrcholem. „Špatně jsem šlápl levou nohou. Vložka boty nevydržela váhu 313 kilo, mých 101 a 211 na zádech v jasanové krosně, umocněnou v záběru o další tlak. Bolestivě jsem si shrnul kůži na noze. Zatnul jsem zuby, a došel,“ popsal Pácha.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Za tři hodiny a 27 minut zdolal 1888 metrů dlouhou cestu po Jubilejní cestě od Slezského domu na vrchol se zátěží 211 kilogramů.

Šlo o nejvyšší váhu, na jakou si horský nosič od Tater po Krkonoše kdy troufl. Odvahu obtěžkat hřbet doposud rekordním nákladem prokázal v roce 1993 tehdy 44letý Ladislav Kulanga. Nosič vynesl z Hrebienku na Zamkovského chatu 207,5 kilogramu. „V Tatrách chodíme po chodnících, na Sněžku po dlážděné cestě. Rozdíl je pouze v technice,“ tvrdí Pácha. Náklad nesl na speciálně upravené krosně z jasanového dřeva.

„Zdeněk je člověk, který v kritických situacích vypne všechny omezovače a jede,“ zhodnotil Páchův výkon 34letý provozovatel vrchlabské posilovny Štěpán Domorád, jenž koncem letošního července zdolal Sněžku se 170 kilogramy balené vody na zádech za 4 hodiny a 22 minut.

Váchovi trval výstup s trojicí sudů piva doplněných plechovkami 3 hodiny 27 minut. Tělo na extrémní zátěž stimuluje Pácha česnekem a palačinkami namazanými džemem z černého rybízu. „Můj dopink,“ prozrazuje.

Historii extrémních výnosů na Sněžku přepsal koncem loňského července výkonem 165,5 kilogramu balené vody po 74 letech Vladimír Hižnay. Padesátník z Popradu překonal o 5,5 kilo legendárního Roberta Hofera z krkonošské Velké Úpy, jenž v březnu 1944 zdolal vrchol s ocelovým tubusem pro tehdejší meteorologickou stanici.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zdeněk Pácha

Hižnaye letos v červenci pokořil Domorád se 170 kilogramy na zádech. „Vyfoukl mi můj původní termín. Řekl jsme mu, běž do toho, a já tě možná záhy překonám.  Měl si urvat svaly mezi žebry a lopatkami, ale udělal to,“ okomentoval výstup Pácha, díky němuž může mít Domorádův rekord jepičí život. „Svaly jsem si neurval, jenom poškodil. Zdenek s hezkým chlapským gestem řekl, ať jdu první,“ reagoval s nadsázkou Domorád.

Hižnay ztráty ročního privilegia nejsilnějšího muže Krkonoš nelituje. Nosič s romantickou duší nehraje na rekordy. „Zdenka, pokud mu to vyjde, překonat nehodlám. Rekordy nelámu. Pokud něco nesu, dělám to z úcty k přírodě, horám a lidem, kteří kdysi vynášeli na horské boudy těžké náklady, aby uživili rodinu, a nikoliv pro rekordní výkony,“ řekl dříve v civilu manažer Hižnay, jemuž v Tatrách platí 75 centů za každé kilo vynesené na tatranskou chatu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Rok byl nejsilnějším mužem Krkonoš Vladimír Hižnay z Popradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám